SPRIJIN FINANCIAR PENTRU AGRICULTURA VEGETALĂ

174

Accent deosebit în Uniunea Europeană și în România pe obţinerea produselor de origine vegetală şi animală prin metodele agriculturii ecologice şi încurajarea celor care practică o astfel de agricultură.

În acest sens, recent, în ședință de guvern, a fost aprobat sprijinul financiar pentru agricultorii din sectorul vegetal. Mai exact producătorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de sprijin financiar pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru anul de plată 2016, după ce Guvernul a stabilit cuantumul și plafonul ajutorului național tranzitoriu ANT1. Printr-o Hotărâre aprobată pe 16 februarie 2017, Executivul a stabilit cuantumul de 17,72035 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,422 milioane de euro, reprezentând echivalentul a 531,870 milioane lei. De acest sprijin financiar vor beneficia circa 681.000 de producătorii agricoli din domeniul vegetal.

Potrivit site-ului Guvernului României, beneficiarii plăților directe sunt: fermierii activi, fermierii persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi unitățile de cercetare și producție, de învățământ din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.

Culturile amplasate pe teren arabil pentru care se acordă acest sprijin sunt:

– cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce şi alte cereale)

– culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe)

– plante industriale (floarea-soarelui, rapiţă, soia convenţională, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale)

– rădăcinoase (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr)

– cartofi

– legume

– căpşuni

– pepeni

– flori şi plante ornamentale

– plante de nutreţ

– loturi semincere

– alte culturi pe teren arabil inclusiv în sere și solarii.

Aplicarea măsurilor prevăzute în actul normativ va permite beneficiarilor plăților să-și elaboreze propriul plan de afaceri și program de dezvoltare pe termen scurt, în condițiile cunoașterii nivelului sumelor pe care urmează să le primească. Acordarea acestui ajutor național tranzitoriu asigură și capital financiar necesar pentru derularea la timp a activităților specifice din agricultură.

Plățile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016. Plățile directe și ajutoarele naționale tranzitorii se acordă potrivit prevederilor OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Amintim că procesul şi procedurile de obţinere a produselor ecologice sunt reglementate de reguli şi principii de producţie stricte care pleacă de la calitatea pe care trebuie să o aibă pământul şi până la obţinerea produsului ecologic. Trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitie, numită ”perioadă de conversie”, pe care fermierii o au la dispoziţie pentru adapta managementul fermei la regulile de producţie ecologică. Înregistrarea producătorilor în agricultura ecologică se face prin completarea Fişelor de înregistrare în agricultura ecologică, disponibile la Direcţiile de Agricultură şi Dezvoltare Rurală judeţene, la responsabilii judeţeni pentru agricultura ecologică. Fisele de înregistrare aprobate de M.A.P.D.R sunt returnate D.A.D.R- ului si producătorului, în baza cărora organismele de control execută inspecţia fermei, iar producătorul poate solicita sigla „ae” pentru comercializarea produselor. (sursa: Guvernul României, onpterbv.ro; foto: stiri agricole)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.