DÂMBOVIȚA: TENSIUNI URIAȘE ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN

190

Având în vedere blocajul creat de consilierii județeni aparținând grupului liberal – în cadrul ședinței de consiliu județean, care s-a desfășurat marți, 28.02.2017 – la nivelul proiectelor privind dezvoltarea investițiilor în zona Unității militare de la Gara Târgoviște Sud, Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a adus în atenția opiniei publice consecințele neadoptării Hotărârii Consiliului Județean privind transmiterea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa și pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, a celor 10 locuințe de serviciu aflate în domeniul public al județului Dâmbovița.

Astfel, potrivit site-ului Consiliului Județean, în cazul în care, la data de 22.04.2017, termen la care expiră de drept efectele juridice ale HG nr. 180/2013, Consiliul Județean Dâmbovița nu face dovada îndeplinirii tuturor condiționalităților stabilite în sarcina sa, imobilele transmise prin hotărârea de guvern revin de drept în domeniul public al statului. În această situație, toate demersurile, acțiunile întreprinse de Consiliul Județean, pe baze contractuale, pentru realizarea obligațiilor stabilite prin HG nr. 180/2013, vor rămâne fără finalitate, iar finanțările și, respectiv, cheltuielile aprobate și efectuate pentru realizarea lor se vor dovedi neeconomicoase și ineficiente.

Respectarea principiilor unei bune gestiuni financiare, ale unui management financiar sănătos, în special ale economiei și eficienței cheltuielilor constituie o obligație a aleșilor locali care, în forul deliberativ, odată ce au aprobat, pe baza votului individual, finanțarea și respectiv efectuarea unor cheltuieli pentru realizarea unei/unor investiții se obligă, în același timp, să asigure finalitatea și destinația respectivelor investiții.

Până la data de 28 februarie 2017, măsurile adoptate, inclusiv cu sprijinul consilierilor PNL, pentru îndeplinirea obligațiilor din HG nr. 180/2013, sunt, potrivit sursei citate:

– Aprobarea cheltuielilor bugetare necesare lucrărilor privind reabilitarea Centrului ISU. Lucrarea a fost recepționată, iar Consiliul Județean Dâmbovița a aprobat trecerea de drept a imobilului reabilitat în proprietatea statului.

– Aprobarea cheltuielilor bugetare necesare contractării, pe baza însușirii prealabile a raportului procedurii de atribuire, a achiziției celor 10 locuințe de serviciu pentru Ministerul Afacerilor Interne.

– Aprobarea finanțării studiilor de fezabilitate, documentațiilor tehnico-economice și execuției lucrărilor în perimetrul transmis în proprietatea județului prin HG nr. 180/2013.

Ultima obligație rămasă în sarcina Consiliului Județean Dâmbovița, conform HG nr. 180/2013, se referă la aprobarea, prin hotărâre, conform Legii nr. 215/2001 și Legii nr. 213/1998, a transmiterii celor 10 locuințe de serviciu achiziționate, din domeniul public al județului în domeniul public al statului. Neadoptarea hotărârii de transmitere a acestor 10 locuințe, din cauza lipsei votului pozitiv al consilierilor PNL, va conduce la consecințe grave, și anume la imposibilitatea realizării investițiilor în curs, dar și la atragerea răspunderii juridice pentru aprobarea angajării, în mod ineficient, de cheltuieli bugetare necesare realizării unor investiții care, ulterior, nu mai sunt utilizate conform destinației stabilite inițial.

În condițiile în care, în ședințe anterioare, consilierii PNL au aprobat procedura de achiziție a celor 10 locuințe de serviciu, prețurile de cumpărare, raportul procedurii de atribuire, contractele încheiate, opoziția pe care o manifestă prin neadoptarea actului administrativ de transmitere a proprietății publice către stat este una nelegală și abuzivă – se mai în comunicatul Consiliului Județean.

Totodată, se amintește că fapta culpabilă, producătoare de prejudiciu, aparține aleșilor PNL, ca de altfel și răspunderea juridică. De asemenea, comunicatul forului administrativ amintește expres că, pe lângă răspunderea de natură politică, aleșii locali au și răspunderea juridică atunci când – printr-o activitate nelegală, inactivitate sau tăcere ori prin faptele și operațiunile materiale ale lor – produc pagube/prejudicii bugetului autorității publice. Potrivit sursei citate, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a catalogat atitudinea consilierilor grupului liberal ca fiind în totală discordanță cu responsabilitățile pe care și le-au asumat odată cu primirea mandatului de consilieri județeni, aceștia nefiind interesați de bunăstarea și dezvoltarea județului Dâmbovița.

Prin urmare, președintele Consiliului Județean Dâmbovița va sesiza instituțiile statului pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, cu privire la prejudiciile aduse fiecărui proiect de investiții blocat de consilierii grupului liberal prin neaprobarea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi.

În acest context, Alexandru Oprea a scris și pe pagina personală de facebook: ”Consilierii judeţeni ai grupului liberal au decis pe 28 februarie 2017 – în cadrul şedinţei de consiliu judeţean, să acţioneze împotriva oricărei posibilităţi menite să aducă judeţului nostru investiţii de zeci de milioane de euro. Datorită acestei acţiuni pe care, responsabil, şi-au asumat-o, Dâmboviţa pierde mai mult decât orice şansă la dezvoltare în zona de la UM Gară Târgovişte. Pierde perspective, locuri de muncă şi un viitor bun. (…) Îmi pare, sincer, rău că eforturile mele de a crea un echilibru la nivelul administraţiei judeţene au fost desconsiderate. În acelaşi timp, sunt dezamăgit de cele întâmplate şi vreau ca oamenii să înţeleagă că nu mi-am dorit nimic altceva decât unitate, pentru mai bine, pentru dâmboviţeni”. (sursa: cjd.ro; pagina de facebook Alexandru Oprea; foto: dambovita24.ro; pagina de facebook Alexandru Oprea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.