TEATRUL TONY BULANDRA: DE LA TÂRGOVIȘTE SPRE MARILE ORAȘE

170

Spectacole de excepție de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, aplaudate și apreciate și pe scene din alte orașe.

Luna trecută (februarie 2017), Teatrul Tony Bulandra a participat la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional „Scena ca o stradă”, desfășurat la Reșița. Teatrul târgoviștean a jucat spectacolul Othello, care a fost primit nu doar cu ovații, ci și cu afirmația că a fost ”cel mai bun spectacol din festival”, așa cum notează și Matei Mircioane în articolul intitulat Festivalul „Scena ca o stradă” la Reşiţa. Teatrul între vis şi… irealitate: „Primul spectacol de seară, a fost „Othello” de William Shakespeare, regia Suren Shahverdyan, scenografia Mc Ranin şi Raluca Frăţiloiu, prezentat de Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. Distribuţia: Liviu Cheloiu, Andrada Fuscaș, Mircea Silaghi, Daniel Nuţă, Ela Ionescu, Camelia Pintilie, Radu Câmpean. Un spectacol puternic, căzut în mijlocul festivalului reşiţean ca un pumn bine definit, mare, destul de mare încât să creeze în jurul său un crater care să-l detaşeze de toate celelalte în peisajul festivalului reşiţean. Liviu Cheloiu, în rolul lui Othello, a fost monumental, convingător, expresiv, cum au fost, de altfel, şi ceilalţi actori care au contribuit din plin la realizarea unui spectacol clasic prin liniile de forţă, modern prin nuanţe şi scenografie. Am întâlnit, la ieşirea din sala Palatului Cultural, spectatori care au exclamat: Am văzut cel mai bun spectacol din festival!”

De asemenea, o voce din publicul reșițean, și anume Marian Apostol, scria: „Drama shakespeariană a fost pusă în scenă cu un un Othello ceva mai alb decât originalul maur, și un decor oarecum minimalist care a răspuns însă tuturor nevoilor de exprimare apărute pe firul unei povești încărcate de sentimente umane într-o degradare constantă și dureroasă a acestora. Acest parcurs, de la profunzimea către superficial, incredibil prin capacitatea sa de distrugere a spiritului sub influența demonică a lui Iago, este practic morala întregii povești. Acestei perfidii nu-i rezistă nici puternicul Othello și nici frumoasa sa poveste de dragoste cu Desdemona. El se transformă din cel puternic în cel slab, nebun, și-apoi învins de gelozia bolnăvicioasă care, tratată doar cu (de) cinicul și perfidul Iago, nu putea sfârși decât în morbid! Liviu Cheloiu reușește să încarce extrem de convingător toate stările de spirit caracteristice etapelor acestui traseu tragic. Un traseu pe parcursul căruia Othello refuză să vadă gesturi, semne, simboluri care l-ar fi putut ajuta să-și învingă manifestatile patologice înainte ca acestea să devină un crud și implacabil destin. Până la urmă… există câte un Iago în viața fiecăruia dintre noi. Dar… noi decidem către ce ne deschidem sufletul și cu ce-l hrănim! […] Liviu Cheloiu a convins spectatorii reșițeni, așa cum a convins și juriul Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN), care pentru același rol i-a acordat premiul pentru cel mai bun actor din festival. Un gând bun și mulțumiri tuturor actorilor distribuiți care au adus incontestabilă valoare adăugată unui spectacol finalizat în ovațiile prelungite ale spectatorilor! Superb moment pentru Festivalul de Teatru din Reșita. Frumos moment pentru Reșita!”

Povestea lui Othello a continuat următoarea seară, pe scena Teatrului ”Theodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, în fața unui public foarte numeros (în jur de 800 de persoane) care a răsplătit cu aplauze îndelungate parcursul scenic al actorilor.

Și nu doar spectacolul Othello a călătorit… înspre vest. ”Gaițele” au mers înspre est și nord și au poposit cu tot alaiul la Focșani, în data de 30 ianuarie 2017, pe scena Teatrului Pastia și pe 31 ianuarie la Centrul Cultural Reduta din Brașov. Spectacolul Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, un spectacol de Mc Ranin, a împărțit bună dispoziție, a amintit publicului că e important se ne privim autoironic și a făcut, încă o dată, dovada calităților interpretative ale actorilor teatrului târgoviștean, alături de cei invitați cu nume sonore: Florina Cercel, Carmen Tănase, Virginia Rogin, Carmen Ionescu.

Așadar, piese de excepție puse în scenă la Târgoviște, cu talent, devotament și iubire pentru artă, sparg granițele județului și ale țării și confirmă, dacă mai era nevoie, fie prin premiile obținute, fie pur și simplu prin ropotele de aplauze, valoarea incontestabilă a… micului mare teatru de pe meleagurile noastre.

Cu certitudinea existenței unei pasiuni și iubiri nemăsurate pentru teatrul ”lor”, dar mai ales ”al nostru”, DâmbovițaRealityNews transmite felicitări absolut tuturor celor grație cărora teatrul de la Târgoviște este un fenomen demn de marile orașe culturale și mai ales de trecutul cultural al Cetății de Scaun. (sursa și foto: Teatrul Tony Bulandra)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.