LEGEA SALARIZĂRII UNITARE, LA STADIUL DE DISCUȚII INTENSE

191

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen-Daniela Dan, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, au demarat recent consultări cu sindicatele din diferite sectoare pentru discuții asupra proiectului legii salarizării unitare, atât de așteptat de salariații din România.

Primele invitate la discuții (în data de 6 martie 2017) au fost sindicatele reprezentative din ordinea publică (personal MAI) și ale personalului contractual din cadrul MApN. Reprezentanții sindicatelor și cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului legii salarizării unitare. Totuși, reprezentanții MMJS au transmis partenerilor de dialog social că așteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanții sindicatelor vor descoperi inadverdențe, după o mai atentă consultare a documentelor. Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, și alte probleme care țin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atribuții în acest domeniu să poarte, în continuare, discuții cu reprezentanții salariaților, în vederea identificării de soluții. S-a decis și formarea unui grup de lucru la care să participe și specialiști din cadrul instituțiilor militarizate, ai căror angajați nu pot adera la mișcări sindicale.

În data de 7 martie 2017, la consultări au participat reprezentanții sindicatelor din Sănătate și asistență socială. Și cu acestea s-au purtat discuții concrete în legătură cu anexele în care sunt prevăzute salariile brute ale tuturor angajaților din sistemul sanitar, reprezentanții sindicatelor exprimându-și acordul de principiu cu privire la acestea.

Următorii invitați la discuții, în data de 9 martie 2017, au fost sindicaliștii din din educație și ordine publică. Aceștia au agreat, de principiu, măsurile propuse de ministere. Totodată, s-au purtat discuții și cu reprezentanți ai personalului medical care lucrează în sistemul militarizat (unități sanitare ale MAI și MApN), angajați care, potrivit legii, nu se pot organiza în mișcări sindicale.

Pe 10 martie 2017, a venit rândul reprezentanților sindicatelor din instituțiile de Cultură să fie invitate la discuții. Și aceștia au fost de acord, de principiu, cu măsurile propuse de cele două ministere, care prevăd creșteri salariale și în această zonă.

La fiecare dintre aceste întâlniri, părțile au convenit formarea unor grupuri de lucru în vederea clarificării oricăror neconcordanțe, iar Ministerul Justiției așteaptă eventuale alte propuneri din partea partenerilor de dialog.

Amintim că, printre noutățile pe care le va aduce legea salarizării unitare, se numără acordarea a două norme de hrană (echivalentul a câte un salariu minim pe economie) și a unui așa-intitulat voucher de vacanță pentru fiecare bugetar. Acest voucher va avea valoarea unui salariu minim pe economie (1450 lei de la 1 februarie 2017), iar fiecare bugetar va primi, în fapt, în bani, contravaloarea lui, sub condiția de a prezenta ulterior documente justificative din care să rezulte că suma în cauză a fost folosită pentru contractarea de servicii turistice. Valoarea totală a normelor de hrană și a voucher-ului de vacanță va fi inclusă în procentul de 30%, sporuri pe care le poate acorda fiecare ordonator de credite.

Întâlnirile pentru elaborarea proiectului de lege privind salarizarea unitară vor continua și în săptămâna următoare. Discuțiile se vor purta îndeosebi pe latura tehnică, între specialiștii în salarizare ai MMJS și cei ai partenerilor de dialog social, astfel încât actul normativ să poată fi finalizat până la sfârșitul lunii martie. (sursa și foto: Ministerul Muncii și Justiției Sociale)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.