ATACURILE CIBERNETICE: CRIMINALITATEA DIN SPATELE MONITORULUI

136

Cybercrime (criminalitate informatică) este termenul care descrie o categorie de infracţiuni, incluzându-le pe cele legate de computere şi sisteme informatice („hacking”), fraude şi falsuri legate de computere („phishing”), dar şi forme precum diseminarea de pornografie infantilă în mediul on-line. Criminalitatea informatică şi securitatea cibernetică reprezintă cele mai mari provocări ale secolului XXI pentru întreaga lume, pornind de la cele mai mari instituţii, până la persoane individuale.

Pentru a nu deveni victimă a infracțiunilor cibernetice, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița vă recomandă:

Folosiți o soluţie antivirus actualizată zilnic.

Evitați utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale.

Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată.

Nu deschideți ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.

Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați sau să verificați informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs si legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

Utilizați metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacțiilor online. (ex: înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).

Sfaturi utile pentru utilizarea telefonului mobil în siguranță:

Setați o parolă sau un pattern pe telefon și cod PIN pe cartelă. Trebuie să cunoașteți setările de securitate pentru telefon și să configurați dispozitivul la blocare automată.

Instalaţi un program de securitate și accesați doar site-uri sigure.

Atenţie la aplicaţiile folosite şi la permisiunile acordate pentru utilizarea acestora! (sursa: Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.