CFR: ȘAPTE DIN CELE OPT REGIONALE, ÎN GREVĂ SPONTANĂ

151

Zi extrem de neplăcută pentru călători și navetiștii CFR! În data de 22 martie 2017, începând cu ora 7:00, o parte dintre angajaţii feroviari au oprit spontan lucrul, fiind afectată circulaţia unor trenuri. Începând cu ora 13:00, la sediul CFR Călători au pornit negocierile cu reprezentanții sindicatelor. De asemenea, de la ora 15.00, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că va avea loc o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții CFR și ai sindicatelor din domeniu, precizând, potrivit Agerpres, că bugetul companiei CFR Infrastructură, care prevede o creștere cu 22,5% a anvelopei salariale, este în curs de avizare internă, urmând să fie agreat și de ministerele Finanțelor și al Muncii.

Totodată, potrivit Ministerului Transporturilor, ministrul Răzvan Cuc, de la preluarea mandatului în ianuarie 2017, a inițiat o serie de întâlniri cu reprezentanții federațiilor sindicale din domeniul feroviar pentru identificarea soluțiilor la problemele existente. Pe agenda ședințelor s-au aflat subiecte precum: bugetele companiilor din calea ferată, proiectul de Lege privind Statutul personalului feroviar, soluții pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare, situația investițiilor în infrastructură și material rulant, precum și aspecte ce țin de încheierea noilor contracte colective de muncă. De asemenea, se precizează că inclusiv în seara de 21 martie 2017, ministrul Cuc a purtat discuții cu președintele Federației Naționale Feroviare Mişcare Comercial și au convenit asupra prevederilor bugetare. „Chiar ieri (21 martie 2017 – n. red.) am căzut de acord cu lideri ai sindicatelor feroviare asupra prevederilor bugetare din Bugetul de Venituri și Cheltuieli. Bugetul urmează a fi promovat prin Hotărâre de Guvern și, mai apoi, măsurile împreună cu majorările salariale să se regăsească în Contractele Colective de Muncă ale celor două companii”, a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, citat pe site-ul instituției.

Oprirea lucrului, potrivit site-ului CFR, are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află în negocieri pentru semnarea noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR Călători a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii, creştere care va conduce în urma negocierilor la majorări salariale. Contractul Colectiv de Muncă al feroviarilor a expirat pe 21 martie 2017.

Administrația intenționează să reașeze clasele de salarizare, în funcție de fondul de salarii care se va asigura prin bugetul de venituri si cheltuieli al CFR Călători, pentru funcțiile de bază: acari, manevrați, șefi de manevră, conductori, șefi de tren, casieri, informatori din ramura MC și pentru funcțiile de execuție din celelalte ramuri, cu posibilitatea de diferențiere în funcție de complexitatea și de volumul de muncă.

Greva spontană s-a declanșat în șapte din cele opt regionale existente, în: București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Galați, mai puțin Constanța. În Dâmbovița salariații nu au oprit lucrul, însă pe fondul protestului national, s-au înregistrat întârzieri majore în mersul trenurilor.

Totuși, în opinia lui Florin Dobrescu, liderul Sindicatului Drum de Fier, runda de negocieri programată la ora 15:00 nu ar putea schimba situația, în condițiile în care bugetul companiei nu este aprobat. Greva spontană declanșată miercuri de angajații feroviari s-ar putea extinde la toate regionalele, pe fondul nemulțumirilor salariale, la care se adaugă lipsa echipamentului de lucru, condițiile improprii de lucru și lipsa combustibilului pentru încălzirea spațiilor tehnice, a declarat, pentru Agerpres, Florin Dobrescu.

Compania CFR roagă pasagerii ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în trafic, la personalul nostru din staţii sau la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).

numerele de telefon de la gările CFR sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE http://aplicatii.cfrcalatori.ro/ro/informatii-telefonice.

021.319.0358 – Biroul Relaţii cu Publicul din Gara de Nord Bucureşti;

aplicația TRENUL MEU (http://www.cfr.ro/index.php/cauta-tren ), introduceţi numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Obtineţi informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.

verificați tabelele de sosire/plecare a trenurilor, actualizate din minut în minut pe site-ul www.cfr.ro  domeniul CAMERE WEB;

În contextul grevei spontane, celor care doresc să renunțe la călătorie, la cerere li se va restitui contravaloarea biletelor.

Totodată, CFR Călători transmite că este deschisă dialogului şi transparenței în relația cu angajații și cu partenerii sociali, astfel încât să fie identificate soluțiile potrivite contextului actual. De asemenea, cei care doresc să facă propuneri sau au solicitări le pot transmite companiei prin liderii sindicali sau direct la adresa de e-mail  comunicare.calatori@cfrcalatori.ro.

CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest protest şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să fie întrunite condiţiile optime de reluare a circulaţiei trenurilor. (surse: CFR Calatori, Ministerul Transporturilor, Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.