FENOMENUL ”BALENA ALBASTRĂ”: ÎNGRIJORARE GENERALĂ ȘI LA CEL MAI ÎNALT NIVEL

444

Băiețelul de 11 ani, din localitatea Cazaci, care s-a sinucis luni seară (27 martie 2017) le spunea colegilor de la școală că joacă „Balena albastră”, susțin polițiștii care au efectuat cercetări în acest caz, potrivit Agerpres. Poliția a ridicat telefoanele și calculatorul copilului pentru a efectua o expertiză. „Din verificări s-a stabilit că elevul care s-a sinucis le spunea colegilor că juca un anumit joc. Nu avem certitudinea că jocul a fost cauza care a dus la deces. Au fost ridicate cele două telefoane și calculatorul pe care copilul le folosea și urmează să se efectueze expertizele necesare. Părinții au declarat că nu știau că băiatul juca jocul respectiv”, a declarat marți, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița, Alexandra Niculaie. Copilul de 11 ani a fost găsit luni, de către sora lui, spânzurat în podul casei.

„În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că acesta obișnuia să acceseze internetul și povestea adesea despre un joc virtual. Cadavrul a fost preluat de Serviciul Județean de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița, remis marți AGERPRES.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a arătat îngrijorată „extraordinar de tare” de jocul ”Balena albastră”, precizând, însă, că nu a stabilit o legătură între acesta și cazurile cu care autoritățile s-au confruntat. ”Pe mine în mod sigur — și sunt convinsă că nu numai pe mine — mă îngrijorează extraordinar de tare acest fenomen. Nu am stabilit o legătură între acest joc și cazurile cu care ne-am confruntat. Recomandarea mea foarte fermă e ca împreună, părinți și educatori, pentru că vorbim și de mediul educațional, să se concentreze și să supravegheze foarte atent comportamentul elevilor și copiilor noștri pentru că, iată, e un fenomen care deja ne îngrijorează”, a declarat Carmen Dan, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a arătat că psihologii din școli pot observa îndeaproape comportamentul copiilor, opinând că e foarte indicat ca aceștia să intervină ori de câte ori remarcă schimbări. ”Rog insistent părinții să urmărească cu foarte mare atenție ce se întâmplă pentru că este evident astăzi toți sunt conectați virtual, dar este bine să știm ce se întâmplă. Nu cred că închiderea Facebook-ului este o soluție, dar cred că o supraveghere foarte atentă se impune. Noi încercăm să stabilim o legătură între acest joc și cazuistica cu care ne-am confruntat. Sper să fie fenomene isolate”, a adăugat Carmen Dan, citată de Agerpres.

Ce este Balena albastră?

Playtech.ro scrie că jocul Balena albastră a căpătat, din nefericire, amploare pe rețelele de socializare, deși este deosebit de periculos, în special din cauza părerii generale că jocul este responsabil pentru un număr tot mai mare de sinucideri din rândul tinerilor.

Deși inițial jocul a cunoscut o ”explozie” în Rusia, unde ar fi cauzat peste 130 de victime, acesta începe să fie tot mai recunoscut și răspândit. Se cunosc câteva cazuri chiar și în România și în Republica Moldova. Amintim că un incident de acest fel a avut loc pe 17 martie 2017, la școala generală „Veronica Micle” din Iași, unde mai mulţi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat Balena albastră. Potrivit Adevărul, aceștia își țineau respirația, ținându-și mâinile pe piept și mimând astfel poziția unui om decedat.

Playtech.ro avertizează că, deși pare destul de absurd și putem privi aceste fenomene cu o oarecare reticență, mai ales pentru că nu este foarte clar cum manipularea din joc poate conduce la asemenea rezultate dezastruoase, trebuie luat în calcul faptul că avem de-a face cu minți tinere, în formare, care pot ceda chiar și celor mai mici pericole și tentații, în special dacă acestea le oferă atenția și căldura de care nu au parte în mod normal în viața lor.

Balena albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. Deja putem să observăm câteva efecte nefaste ale jocului – scrie Playtech.ro – și se știe de ceva vreme că un stil de viață nesănătos și expunerile constante la activități și imagini care prezintă o fațetă întunecată a realității nu fac decât să accentueze starea de neliniște inițială, promovând în rândul unora, cu un spirit mai puțin puternic, gânduri sinucigașe.

Modul de joc este simplu, implicațiile sale sunt mai grave. La înscriere, participantul intră sub tutela unui administrator, care îl „îndrumă” prin sarcinile pe care le va avea și îl va „ajuta” să își ducă la îndeplinire „obligațiile”. Acestea nu sunt obligații în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nimeni nu este legat de mâini și de picioare și forțat să realizeze acele acțiuni asupra sa, dar jocul nu le oferă prea multe opțiuni. Administratorul le amintește constant că, odată ce au început jocul, nu mai au posibilitatea de a scăpa, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, acesta recurge la amenințări asupra lor și asupra familiei lor.

Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenție și să mențină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că în ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă. Iar dacă reușesc să facă asta, atunci vor câștiga jocul; dacă nu, administratorii îi vor „ajuta” până vor reuși.

Oricât de mult s-ar invoca libertatea jucătorilor, deci posibilitatea lor de a se sustrage sarcinilor impuse, trebuie să se țină cont că avem de a face cu un soi de libertate limitată, denumită și libertatea sclavului. Practic, jucătorului i se prezintă două opțiuni (în mod oficial și pe care jucătorii aparent le iau de bune; în caz contrar, nu s-ar justifica acțiunile lor): ori fac ce li se cere, ori mor.

Playtech amintește că, până în acest moment, nu se cunosc exact implicațiile jocului Balena albastră, dar cert e că dezvoltatorii reușesc pe baza unor scheme să manevreze comportamentul unor tineri care poate că încă nu au capacitatea de a discerne ceea ce este corect sau nu.

Un bărbat, pe numele Filip Budeikin, care se crede că ar fi în spatele acestui joc, a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele sale șochează. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a 17 tineri, menționând că victimele ”au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”. (sursa: Agerpres; Playtech; foto: Playtech)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.