TÂRGOVIȘTE: 2 ȘI 3 APRILIE – ALBASTRU

211

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată pe 2 aprilie, a avut loc în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989. Potrivit Wikipedia, aceasta a fost desemnată de către Rezoluția 62/139 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost propusă de către reprezentanții statului Qatar, susținută de către toate statele membre și adoptată la 18 decembrie 2007.

Rezoluția Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului a avut patru mari componente:

stabilirea zilei de 2 aprilie ca fiind ziua internațonală;

participarea tuturor organizațiilor ONU, a statelor membre, a ONG-urilor și a tuturor organizațiilor publice și private la această zi;

creșterea gradului de conștientizare a autismului la toate nivelele societății;

transmiterea acestui mesaj tuturor statelor membre și celorlalte organe ale ONU de către Secretarul-General al ONU.

În acest scop, există în prezent site-ul web „World Autism Awareness Day” (Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului), care oferă materiale și sugestii cu privire la modul în care se poate participa la această zi, precum și o listă a activităților curente în diferite țări și organizații, care se realizează pentru a sărbători această zi.

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare. Și cu toate că autismul nu se vindecă, el se poate recupera, iar specialiștii spun că 47% dintre copiii cu autism pot să recupereze atât de mult încât să nu poată fi deosebiți de copiii tipici.

În Dâmbovița, potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, sunt 221 de copii înregistrați oficial cu autism, dar se pare că numărul lor este mult mai mare. Pentru a marca această zi, în data de 3 aprilie 2017, între orele 11.30-13.00, pe Platoul Prefecturii, se vor elibera baloane albastre, în culoarea care reprezintă această tulburare. Acțiunea este organizată de reprezentanții Centrului de zi pentru copii cu autism și Sindrom Down, alături de cei ai Centrului de recuperare, socializare și consiliere a copiilor cu dizabilități, dar și de părinți și o parte dintre beneficiari.

Totodată, în cadrul campaniei internaționale intitulate ”Light It Up Blue”, la care participă peste 10.000 de clădiri din lume, și Primăria Târgoviște va fi iluminată în seara de 2 aprilie în culoarea albastru, purtând astfel mesajul persoanelor care suferă de autism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.