TÂRGOVIȘTE: KINEDOK ADUCE ”FC ROMA”

139

O nouă vizionare de documentar la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa! Prin Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte, Biblioteca Județeană organizează vizionare de documentare creative, în cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania ediţia a 3-a. Vineri, 7 aprilie 2017, ora 17.00, va rula filmul „FC Roma”, la sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa (Str. Stelea, Nr. 2).

”FC Roma” este un documentar tragi-comic despre un club de fotbal, care aproape a câştigat o ligă din Cehia, în ciuda faptului că membrii echipei au intrat pe teren doar de câteva ori. Echipa protagonistă a documentarului – FC Roma – este o echipă atipică, nu prin componenţa sa, ci prin faptul că toţi membrii ei sunt discriminaţi de celelalte echipe, care preferă să nu se prezinte la meciuri, doar ca să nu fie în preajma unui grup de romi. Când FC Roma joacă finalmente împotriva altora, primeşte ca bonus insulte şi menţiuni repetate despre Hitler. Acesta este dimensiunea rasismului în Republica Cehă, explorată în acest film nu doar pe terenul de fotbal, ci şi în cluburi şi în viaţa de zi cu zi a jucătorilor. Din păcate, tristeţea, umorul şi absurditatea situaţiei în care se găseşte FC Roma sunt pot părea familiare în România.

Vor putea jucătorii FC Roma, o echipă bizară de fotbal, să convingă pe toată lumea că nu sunt niște golani de la marginea societății și că doar vor să joace și mai ales să joace bine?

Premii şi festivaluri la care a participat ”FC Roma”:

2016 – Karlovy Vary International Film Festival, Cehia

2016 – Jihlava International Documentary Film Festival, Cehia

2016 – DocsDF, Mexic

2016 – One World International Human Rights Documentary Film Festival Praga

2016 – This Human World Film Festival, Austria

2016 – Minsk International Film Festival „Listapad“, Belarus

2017 – Festivalul de Film Documentar şi drepturile omului One World Romania

AICI puteți vedea trailerul filmului.

KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. În cadrul celei de-a treaia  ediții, 16 documentare incitante din Europa Centrală şi de Est vor fi proiectate în minim 25 de spaţii neconvenţionale din fiecare ţară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Norvegia, Bulgaria şi România. Sub forma unei experienţe împărtăşite care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, KineDok vine la ceainăria, cafeneaua, galeria sau muzeul de lângă tine şi te invită nu doar să vii să vezi un film pe un ecran mare, ci chiar să te întâlneşti cu realizatorii sau protagoniştii filmelor într-un mediu informal şi să discuţi cu ei la un pahar. O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în orașele mici, de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al pub-urilor, galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență frumoasă. KineDok este organizat în România de Asociația One World Romania. (sursa și foto: Biblioteca Județeană Dâmbovița, kinedok.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.