TÂRGOVIȘTEA, PE HARTA CLUBURILOR KIWANIS

1263

Vineri, 7 aprilie 2017, Târgoviștea a fost gazda unui eveniment deosebit, ce va avea cu siguranță un impact puternic în viitor: vizita reprezentanților Clubului Kiwanis International din Franța, vizită prilejuită de ”creșterea” comunității Kiwanis, prin înființarea Clubului Kiwanis din Târgoviște.

”Născut” și pe meleaguri dâmbovițene, grație doamnei inspector de Limba și Literatura Română, prof. Tatiana Ghiță, Clubul Kiwanis va dezvolta acțiuni și proiecte destinate copiilor din județul nostru.

Evenimentul s-a bucurat de interesul autorităților municipale, reprezentate de viceprimarul Monica Ilie, dar și de cel al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, reprezentat de prof. Sorin Ion – inspector școlar general și prof. Gabriela Istrate – inspector școlar adjunct.

„Am avut onoarea de a transmite un cuvânt de bun venit reprezentanților Kiwanis Internațional Franța care s-au aflat în vizită la noul Club Kiwanis din Târgoviște. Inițiativa inființării acestui club și în orașul nostru aparține doamnei inspector de Limba și Literatura Română, Tatiana Ghiță, și este lăudabilă, cu atât mai mult cu cât vine în ajutorul copiilor din județul Dâmbovița”, a ținut să menționeze viceprimarul Monica Ilie pe pagina personală de facebook.

Inițiatoarea înființării Clubului Kiwanis Târgoviște, Tatiana Ghiță, a declarat, de asemenea: Apreciem prietenia și implicarea Primăriei Târgoviște în acest proiect. Oaspeții francezi au fost impresionați de istoria orașului, de frumusețea locurilor și a oamenilor. Vă mulțumim.”

Reprezentanții Cluburilor Kiwanis Selestat au petrecut câteva zile în Târgoviște, declarându-se impresionați de istoria locurilor, de obiectivele vizitate, ca și de căldura și interesul cu care au fost primiți și sprijiniți de primarul municipiului, Daniel Cristian Stan.

Kiwanis este un club (asociație), alcătuit din voluntari, oameni cu inimi uriașe, care doresc să construiască împreună o comunitate umană mai bună. Kiwanis Romania numără aproximativ 250 de membri în 15 cluburi răspândite în întreaga țară și, iată, din acest an, și Târgoviștea urmând să devină, cu siguranță, un punct important în comunitatea Kiwanis din România. Pe plan internațional, Kiwanis este prezent în 100 de țări, cu 8.500 de cluburi, iar ”familia” Kiwaniană numără peste 600.000 membri. Kiwanis găzduiește aproape 150.000 de proiecte în fiecare an.

Numele Clubului este derivat din termenul indian „nunkee-wannis” care înseamnă „Să ne împărtășim talentele”. Adaptat fonetic, scrie Wikipedia, el devine „Kiwanis”, ceea ce se traduce prin „Exprimă-te pe tine însuți”.

Kiwanis International a fost fondată în 1915 de un grup de oameni de afaceri din Detroit, Michigan, Statele Unite ale Americii, din anul 1916 organizația fiind ”botezată” Kiwanis. După ce au fost create numeroase cluburi în SUA și Canada, Kiwanis International s-a extins în întreaga lume, începând din 1961, an în care apare și primul club din Europa, la Viena. În România, Kiwanis a ajuns în anul 1992, la Satu-Mare.

Cluburile Kiwanis au două obiective principale: a da ocazia celor care împărtășesc aceleași convingeri de a se reuni prietenesc într-un mod organizat și de a stabili legături de prietenie, durabile; posibilitatea de a lucra cu alte persoane pentru binele comunității și al locuitorilor săi.

Este foarte interesantă etica kiwaniană, care se bazează pe 6 reguli fundamentale și constituționale: Aplicarea și promovarea zi de zi a Regulii de Aur; Asigurarea primordialității valorilor umane și spirituale asupra valorilor materiale; Adoptarea metodelor corecte în viața socială, profesională și în afaceri; Dezvoltarea și propagarea noțiunii de a servi pe alții; Întărirea prieteniilor, realizarea de servicii altruiste si construirea unor comunități mai bune prin intermediul cluburilor; A trăi împreună, respectând libertatea individuală și favorizând voluntariatul. Regula de aur a Clubului Kiwanis derivă parcă din cel mai frumos îndemn al Bibliei: ”Poartă-te cu alții așa cum ai vrea să se poarte alții cu tine”, iar deviza membrilor Clubului Kiwanis nu avea cum să fie altfel decât cu referire la viitorul planetei: „Să servim copiii lumii”. (surse: pagina de facebook Monica Ilie, Wikipedia, Kiwanis International)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.