13 APRILIE, TÂRGOVIȘTE: PĂȘIND CU… SUFLETELE, PE CALEA LUMINII

228

Marcată de 18 ani la Târgoviște, pornită la inițiativa artistului plastic târgoviștean Mihai Șerbănescu, manifestarea unică în România și intitulată sugestiv Calea luminii se va desfășura, ca de obicei, într-o zi de mare semnificație – Joia Mare, anul acesta pe 13 aprilie 2017, de la ora 18.00.

Va fi aprins un număr de lumânări similar cu numărul anilor ce au trecut de la începutul erei creștine, la care se mai adaugă una, pe o distanță de aproximativ 1 km, din fața Catedralei Mitropolitane, înconjurând sfântul lăcaș, spre Gara Târgoviște Sud, străbătând bătrânul Bulevard Carol I. Așadar, anul acesta vor fi aprinse 2018 candele.

Inițiatorul, pictorul Mihai Șerbănescu, este sprijinit de Primăria Târgoviște și Arhiepiscopia Târgoviștei.

După oficierea slujbei Deniei din Joia Mare, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon iese pe treptele din fața Catedralei Mitropolitane, împreună cu clericii slujitori, cu autoritățile participante, cu numeroși tineri și credincioși, unde rostește un cuvânt de învățătură și deschide manifestarea. Calea luminii susține, prin mesajul pe care-l transmite, activitatea pastoral-misionară a Eparhiei, lumina este un semn al speranței și al bucuriei, al biruinței asupra răului, păcatului și întunericului.

Anul trecut, pentru adevarul.ro, pictorul Mihai Șerbănescu a declarat: „Calea luminii înseamnă lumină. Când suntem mici, ne este frică de întuneric. Mii de oameni au venit, au aprins lumânări şi au gând de revenţă în această cale a luminii. E un gest nobil pe care târgoviştenii îl fac de 17 ani încoace. Dumnezeu când iubeşte un gest îl perpetuează. Asa se întâmplă aici. Toţi ai mei sunt în ceruri şi primul gând, când am făcut Calea luminii, la ei s-a dus”.

Joia din Săptămâna Patimilor, este rânduit să prăznuim patru evenimente: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos (pildă neasemuită de smerenie); Cina cea de Taină; Rugăciunea cea mai presus de fire în Grădina Ghetsimani și Trădarea Domnului de către Iuda. (surse: Arhiepiscopia Târgoviștei, adevarul.ro; foto: Arhiepiscopia Târgoviștei, ZiareLive)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.