TÂRGOVIȘTE: PREMIERĂ LA BULANDRA – ”CINEVA ARE SĂ VINĂ”

403

Pentru ultima zi a lunii aprilie, în plină minivacanță de 1 mai, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște a pregătit o nouă premieră. Astfel, pe 30 aprilie 2017, de la ora 19:00, în Sala Studio, va avea loc reprezentația spectacolului ”Cineva are să vină”, aparținând dramaturgului norvegian Jon Fosse. Regia este semnată de Monica Pop.

Câteva cuvinte despre piesa care se anunță dramatică: ”O casă veche, retrasă pe malul mării, «departe, departe de alte case și de alți oameni». El și Ea – un cuplu ca oricare altul cu vise, idealuri, nesiguranțe… Povestea tensionată a unui cuplu care s-a retras într-o casă veche de la marginea mării. Bărbatul trăiește într-o teamă continuă de a nu fi părăsit și când fostul propriterar al casei – un bărbat la fel de tânăr ca și soția Bărbatului – se întoarce, drama este un fapt cert”.

Acțiunea se petrece într-un loc din fiordurile reci ale Scandinaviei, unde cuplul se decide să se rupă de lume și să se izoleze. ”Un bărbat și o femeie, încă tineri, ajung într-un loc plin de surprize (nu e nimic din ceea ce părea a fi). Blazarea și eșecurile sentimentale sunt piedici pe care se vor depășite, iar tendința de a te închide într-un turn de fildeș împreună cu ființa iubită e un vis la care râvnesc amândoi. Însă nu și dacă ai omis să-ți închei socotelile cu trecutul! Această fugă romantică poate deveni oricând un eșec catastrofal, pentru ca, oricât de departe ai fugi, nu poți să fugi de tine, de temerile, de fricile, de obsesiile tale. Iar drama iubirii poate lua forme hidoase, cu totul neobișnuite…”

Așadar, haideți să descoperim povestea și mai ales finalul ei la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște.

Cât despre Jon Fosse, dacă nu știați, aflați că este cel mai jucat dramaturg european în viață, la 54 de ani având un palmares de 40 de piese traduse în 40 de limbi.  „Succesul m-a copleşit. Eu n-am avut niciodată ambiţia să devin un scriitor apreciat. Succesul uriaş m-a luat prin surprindere. Dacă nu mă opresc, o să mă pierd pe mine însumi. Deci trebuie să mă îndepărtez de el”, asta spune despre viața sa norvegianul care, deși născut la o fermă izolată, într-unul dintre fiordurile reci de pe coasta de vest, reușește să transmită cititorilor, prin scris, o căldură incredibilă. De altfel, Jon Fosse este un răsfățat al premiilor și un dramaturg pentru care, din fericire, recunoașterea a venit la timp. În 2010 i s-a decernat prestigioasa distincție Henrik Ibsen, considerat cel mai important premiu din lume pentru dramaturgie, în 2013, când circula zvonul că ar urma și un Nobel, a primit Ordre National du Mérite în Franța, iar din 2011 are dreptul de reședință în Palatul Regal din Oslo, privilegiu acordat de guvernul norvegian artiștilor care se bucură de cea mai mare apreciere. Și încheiem cu faptul că în topul 100 al „geniilor în viaţă”, realizat de publicaţia „The Daily Telegraph”, ocupă locul 83… Acesta este, pe scurt, Jon Fosse… (sursa: Teatrul Tony Bulandra, revistascena.ro; teatral.ro, yorick.ro; foto: Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, yorick.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.