DÂMBOVIȚA: CENTRU DE MANAGEMENT AL DEȘEURILOR, LA FAZA DISCUȚIILOR

174

În data de 11 mai a.c., preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, şi vicepreşedintele Alin Manole au purtat discuţii cu reprezentanţii companiei Avenue Energy GMBH cu privire la deschiderea unui centru de management integrat al deşeurilor în judeţul nostru. Din partea Avenue Energy GMBH au participat: Jandraka Juresko – Kero, director al departamentului privind protecţia mediului pentru regiunea Europei de Sud, David Wolfe, director al departamentului privind managementul deşeurilor.

Intenţia investitorilor în acest sens vizează reducerea, în mod semnificativ, a cantităţii de reziduuri solide depozitate în gropile de gunoi, proiectul propus vizând următoarele:

– un sistem automat de recuperare a materialelor (MRF) cu tehnologie de sortare predominant germană

– o hală de producţie pentru produsele finite rezultate din material reciclabil

– o instalaţie de compostare

– o instalaţie de producţie pentru combustibilul rezultat din deşeuri de valoare calorifică mare

– celule suplimentare de depozitare a deşeurilor

– echipamente şi logistică de colectare a deşeurilor de înaltă tehnologie

Preşedintele Alexandru Oprea şi-a arătat, în cadrul acestor discuţii iniţiale, deschiderea şi susţinerea pentru punerea în practică a proiectului mai sus menţionat, proiect care va avea drept rezultat final atât scăderea semnificativă a deşeurilor depozitate în gropile de gunoi din judeţ, cât şi reducerea taxei aferentă procesului de colectare şi depozitare a deşeurilor, crearea de locuri de muncă, îmbunătăţirea standardelor de mediu conform UE.

Până în prezent, Avenue Energy GMBH a investit peste 150 milioane Euro în optimizarea unui sistem de înaltă tehnologie de recuperare şi reciclare a deşeurilor solide în oraşele din Europa de Est. Concretizarea investiţiei analizate astăzi ar presupune costuri în valoare de 50 de milioane de Euro şi o perioadă de realizare de aproximativ 2 ani.

”În eventualitatea în care va fi concretizată, investiţia va contribui la scăderea semnificativă a deşeurilor depozitate în gropile de gunoi din judeţ”, a comentat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dl Alexandru Oprea, și pe contul personal de facebook. Amintim că în Dâmbovița există doar două gropi de gunoi, la Titu și Aninoasa, numai că situația este alarmantă: mai există capacitate de depozitare doar pentru câteva luni. Plus că de la 1 ianuarie 2017 s-au introdus şi taxele suplimentare de 80 lei/tonă pentru depozitare şi de 100 lei/tonă pentru fiecare primărie, pe ceea ce înseamnă neconformarea la colectarea selective. Așadar, un centru de management integrat al deşeurilor în judeţul nostru ar fi mai mult decât binevenit. (sursa și foto: cjd.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.