”OTHELLO”: DE LA TÂRGOVIȘTE ÎN ANTALYA

105

Spectacolul „Othello”, după William Shakespeare, în traducerea și adaptarea lui Valeriu Andriuță și regia lui Suren Shahverdyan (Armenia), o producție a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, va avea două reprezentații în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Antalya.

Așadar, îndrăgitul spectacol târgoviștean pleacă peste granițe, după ce, la doar un an de la premieră, „Othello” s-a jucat deja în cadrul a trei festivaluri din România: Festivalul Internațional de Teatru de la Constanța ”Miturile Cetății”, prima ediție; Festivalul Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, ediția a IV-a, organizat de Teatrul Nottara din București, unde actorul din rolul titular, Liviu Cheloiu, a obținut „Premiul pentru cel mai bun rol masculin”; și Festivalul Internațional ”Scena ca o stradă”, ediția a III-a, desfășurat la Reșița.

De data asta, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, ”Othello” pleacă să cucerească și alte culmi teatrale, la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru din Antalya, unde se va juca în zilele de 18 și 19 mai, de la orele 20:00.

Teatrul Tony Bulandra se află în programul acestui important festival alături de Teatrul de Stat din Ankara; Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Altai, Rusia; Teatrul Albanian din Skopje, Macedonia; și alte teatre de prestigiu de pe teritoriul Turciei: din Sivas, Adana, Erzurum și Konya.

România are astfel onoarea să fie, alături de Rusia și Macedonia, una dintre cele trei țări invitate la acest festival, în care sunt prezentate montări ale unora dintre cele mai importante titluri din dramaturgia universală. Pe lângă ”Othello”, enumerăm ”Romeo și Julieta”, ”Macbeth”, „Lysistrata”.

Pătrunzător, intens, sfâșietor, „Othello” explorează fără milă fiecare parte a condiției umane, iar regizorul armean Suren Shahverdyan spune că „Othello modern ne ajută să aruncăm o privire în interiorul nostru, să facem ordine în sentimentele noastre și să ne recunoaștem propriile neajunsuri. Noi toți ar trebui să ne gândim la păcatele noastre și să încercăm să nu murim pentru dragoste, ci să trăim pentru ea. Important este să nu ne pierdem încrederea în cei de lângă noi!”

Ceea ce caracterizează întregul spectacol este o măsură, un echilibru care face ca povestea să fie profund umană. Atât în viziunea regizorală, cât și în scenografia concepută de Mc Ranin și Raluca Frățiloiu, se păstrează ideea de minimalism. Aceasta conferă spectacolului suflul modern și contribuie la apropierea de public. Hotărârea împletită cu gentilețe din mișcările actorilor s-a câștigat cu ajutorul Danielei Rotari (coordonare scenică).

Alături de Teatrul Tony Bulandra, le urăm actorilor Liviu Cheloiu (Othello), Andrada Fuscaș (Desdemona), Mircea Silaghi (Iago), Ela Ionescu (Emilia), Daniel Nuță (Cassio), Camelia Pintilie (Bianca) și Radu Câmpean (Roderigo) să aibă, în Antalya, două reprezentații impresionante și să revină cu forțe proaspete, ca la rândul lor să fie gazde. Începe Festivalul Babel la Târgoviște în perioada 2-11 iunie 2017. (sursa și foto: Teatrul Tony Bulandra Târgoviște)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.