PRIMA ZI LIBERĂ DE 1 IUNIE VINE CU… O MINIVACANȚĂ

151

Ziua Internațională a Copilului, ce se sărbătorește anual la data de 1 iunie, a devenit zi liberă legală și în România, printr-o completare adusă anul trecut la Codul Muncii și intrată în vigoare din 23 noiembrie 2016. 1 iunie a devenit astfel și în România zi liberă pentru toţi salariații, indiferent dacă sunt sau nu părinţi.

În expunerea de motive ce a însoţit Legea nr. 220/2016 în forma sa de proiect, inițiatorii au subliniat că, potrivit specialiștilor, copiii care nu petrec destul timp de calitate cu părinții lor pot prezenta unele tulburări de comportament. Mai exact, se făcea referire la neadaptarea familială/socială și la dezvoltarea de relații proaste cu cei din jur – scrie site-ul avocatnet.

Și pentru că anul acesta ziua de 1 iunie este joia, vineri, 2 iunie 2017, a fost stabilită zi liberă pentru salariații din sectorul public, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern. Ziua liberă va fi recuperată în 10 iunie 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 16 iunie 2017. Prin stabilirea zilei de 2 iunie ca fiind nelucrătoare, se face “punte” între 1 iunie, declarată nelucrătoare, și zilele de sâmbătă, duminică și luni, a doua zi de Rusalii, sărbătoare legală, astfel că românii ”norocoși” vor avea parte de o minivacanță de cinci zile.

Totuși, 2 iunie nu este considerată zi nelucrătoare pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 2 iunie 2017, se mai specifică în hotărârea Guvernului.

Codul muncii este singurul act normativ prin care se stabilește care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Conform acestuia, cele 14 libere legale existente în prezent sunt următoarele:

1 și 2 ianuarie;

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

prima și a doua zi de Paști;

1 mai – Ziua Muncii;

1 iunie – Ziua Copilului;

prima și a doua zi de Rusalii;

15 august – Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie – Sfântul Andrei;

1 decembrie – Ziua Națională a României;

25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

După 24 ianuarie, 1 iunie este a doua zi liberă legală inclusă în Codul muncii în cursul anului 2016.

(sursa: avocatnet, Guvernul României; foto: Romania24)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.