25 MAI: ÎNĂLȚAREA DOMNULUI ȘI ZIUA EROILOR

225

Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodozxe se prăznuiește la 40 de zile după Sfintele Paști, anul acesta pe 25 mai. În această zi, creștinii se salută cu ”Hristos S-a Înălțat!” și ”Adevărat S-a Înălțat!”. Potrivit crestinortodox.ro și ÎPS Bartolomeu Anania, dacă Învierea nu a avut martori, Înălțarea Domnului a avut, a fost o ”desparțire izvoritoare de lumină”.

Hristos S-a Înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea desparțirii. Sfânta Scriptură scrie că Iisus Hristos s-a Și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat pe ucenici, timp în care un nor l-a făcut nevăzut pentru ochii lor.

Iată ce scrie crestinortodox.ro: ”Înălțarea lui Hristos întru slava și șederea Sa de-a dreapta Tatălui este chipul deplinei îndumnezeiri a umanității Lui. Prin toate actele Sale, întrupare, moarte, înviere, El a îndumnezeit treptat firea omenească pe care a asumat-o, dar prin Înălțare a transfigurat-o pe deplin. Datorită transfigurării supreme a trupului Său, Hristos poate deveni interior celor care cred în El. Înălțarea Domnului nu înseamnă retragerea Sa din creație, pentru că El continuă să fie prezent și lucrător prin Sfântul Duh. Înălțarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci și ca Om.”

În această sfântă zi, în România, printr-un decret lege dat în mai 1920, este sărbătorită Ziua Eroilor. Ziua Eroilor este o sărbătoare națională pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Totodată, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare naționala bisericească.

Fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, astăzi senator, Adrian Țuțuianu, a scris pe pagina personală de facebook cu acest prilej: ”Înălțarea Domnului și Ziua eroilor – Credința și jertfa supremă, croiala unui popor atât de încercat de anii istoriei. Să-i cinstim pe toți cei care au luptat pentru apărarea acestui pământ și pentru întregirea neamului!”

Potrivit libertatea.ro, de Înălțare credincioşii mănâncă ouă roşii, pască şi cozonac. Iată ce obiceiuri sau superstiţii se leagă de această sărbătoare:

Este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau se coace pască.

Superstiţioşii nu dau nimic din casă în ziua de Înălţare, în special sare şi foc, căci cred că vor avea parte de pagubă, de ceartă şi de inimă rea.

Nu se seamănă culturi, pentru că, se spune, nu vor da rod.

Oamenii se încing la brâu cu frunze de nuc, la fel ca Iisus, ca să nu aibă dureri de spate, şi bat vitele cu leuştean, ca să se îngraşe.

În unele zone ale ţării încă se mai păstrează tradiţia Moşilor de Ispas, se fac pomeni pentru morţi şi se împart pâine caldă, brânză, ceapă verde şi lapte proaspăt, se împodobesc mormintele şi casele cu ramuri de paltin, iar ferestrele, cu leuştean.

Bătrânii cred şi astăzi că oamenii care mor în preajma acestei sărbători ajung în Rai.

Se spune că, pentru o recoltă bogată, însămânţările trebuie făcute până de Înălţare.

(surse: crestinortodox.ro, Wikipedia, libertatea.ro; foto: revista Teo)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.