”OTHELLO” DE LA BULANDRA TÂRGOVIȘTE, SURPRIZA FESTIVALULUI DE TEATRU DIN ANTALYA

172

Spectacolul „Othello”, după William Shakespeare, în traducerea și adaptarea lui Valeriu Andriuță și regia lui Suren Shahverdyan (Armenia), cu o scenografie concepută de Mc Ranin și Raluca Frățiloiu, o producție a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, a avut două reprezentații (în zilele de 18 și 19 mai 2017) în cadrul celei de-a VIII-a ediții Festivalului Internațional de Teatru Clasic din Antalya.

Peste 800 de persoane au ovaționat în picioare cele două reprezentanții ale spectacolului ”Othello”, jucat de actorii târgovișteni de la Bulandra pe scena mică a Centrului Cultural ”Haşim Işcan”. În deschiderea primei reprezentanții, actorii români laolaltă cu cei turci și cu publicul prezent la festival au ținut un moment de reculegere în memoria renumitului actor turc, Payidar Tüfekçioğlu, care, din păcate, a decedat în ziua de 18 mai 2017, la doar 55 de ani.

Suren Shahverdyan, unul dintre cei mai apreciat regizor armeni din Europa, a fost felicitat de Alpay Aksum, directorul Teatrului de Stat Antalya, care a afirmat că admiră ingeniozitatea minimalistă a punerii în scenă din punct de vedere scenarist și regizoral a unui Othello contemporan și că a fost, de departe, cel mai bun spectacol din festival, actorii români făcând cinste școlii profesioniste de dramaturgie românească care, odată cu piesa ”Frida – Impresii”, în regia lui Mc Ranin din 2012 și cu spectacolul ”Prometeu înlănțuit” montat de Teatrul Național din Timișoara în 2015 continuă să surprindă și să impresioneze publicul din Antalya.

În urma succesului din Antalya, spectacolul ”Othello” a fost invitat să participe anul viitor la Festivalul Internațional de Teatru din Trabzon.

Actorii târgovișteni Liviu Cheloiu (Othello), Andrada Fuscaș (Desdemona), Mircea Silaghi (Iago), Ela Ionescu (Emilia), Daniel Nuță (Cassio), Camelia Pintilie (Bianca) și Radu Câmpean (Roderigo), regizorul Suren Shahverdyan împreună cu echipa tehnică Mircea Macarie (regizor tehnic), Adrian Dragomir (operator lumini), Andrei Enache (operator sunet), Teofil Diaconeasa (mașinist), Eduard Ștefan (recuziter), Georgeta Pleșa (costumieră) și Iulian Scarlat (director tehnic) au depus toate eforturile necesare pentru a asigura două reprezentații de excepție care au făcut cinste dramaturgiei românești în Antalya. Așadar, felicitări și calde aplauze virtuale transmise acestor ”ambasadori culturali” ai Târgoviștei!

Teatrul Tony Bulandra s-a aflat în programul acestui important festival alături de Teatrul de Stat din Ankara, Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Altai, Rusia, Teatrul Albanian din Skopje, Macedonia, și alte teatre de prestigiu de pe teritoriul Turciei: din Sivas, Adana, Erzurum și Konya. Pe lângă ”Othello„, în cadrul festivalului au fost jucate câteva dintre cele mai importante titluri din dramaturgia universală: ”Romeo și Julieta”, „Macbeth”, „Lysistrata”.

Merită aminitt că Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a asigurat subtitrarea live în limba turcă a piesei de teatru și serviciile de traducere pe întreaga perioadă a deplasării, a oferit sprijin logistic echipei Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște și a mijlocit soluționarea transportului cu avionul a participanților prin identificarea unei instituții a statului turc, dispusă să finanțeze participarea românească la Antalya. (sursa: Teatrul Tony Bulandra – Seila Suliman, coordonator proiecte ICR Istanbul; foto: Teatrul Tony Bulandra)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.