EVALUAREA NAȚIONALĂ 2017

172

Dacă absolvenții de liceu sunt deja în ”focurile” examenului de Bacalaureat, pentru cei de gimnaziu, acestea se vor desfășura în perioada 19-30 iunie 2017.

Pentru o parte dintre colegii acestora, emoțiiile vor debuta mai devreme cu o săptămână, în sesiunea specială a Evaluării Naţionale, în care sunt așteptați să susțină examenele absolvenții clasei a VIII-a componenți ai loturilor olimpice care vor reprezenta România, în lunile iunie și iulie, în competițiile internaționale pe discipline și în concursurile sportive. Sesiunea specială a Evaluării Naționale se va desfășura între 13 și 16 iunie 2017, la Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi” din Capitală, fiind înscriși 34 de elevi din toată țara.

Calendarul Evaluării Naționale în anul școlar 2016/2017, aprobat de Ministerul Educației, este următorul:

7 – 9 iunie 2017 Înscrierea la evaluarea naţională

9 iunie 2017 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie 2017 Limba şi literatura română – probă scrisă

21 iunie 2017 Matematica – probă scrisă

22 iunie 2017 Limba şi literatura maternă – probă scrisă

26 iunie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie 2017 Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

27-29 iunie 2017 Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2017 Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Spre deosebire de Bacalaureat, care are două sesiuni, Evaluarea Națională se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină EN fără taxă.

Media obținută la EN VIII este un criteriu decisiv pentru admiterea în învățământul liceal, iar de anul acesta, Ministerul Educației Naționale a anunțat ca se va schimba calculul mediei de admitere. Practic, ponderea mediilor din clasele V – VIII va fi doar de 20%, față de 25% cât a fost până acum.

Potrivit portalinvatamant.ro, „Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților de gimnazu, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde: MA = media de admitere; ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a”.

Totodată, este bine de știut că elevul candidat major și părinții ori reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene de organizare a Evaluării Naționale să vadă lucrările propriului copil, însă NUMAI după afișarea rezultatelor finale după contestații. La vizualizarea lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte ori de reprezentant legal. Totuși, trebuie știut că solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea sau modificarea notelor acordate lucrărilor. (sursa: Ministerul Educației Naționale, portalinvatamant.ro; foto: Telegraf)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.