MICROROBOTICA DE LA UVT: SUCCES LA SINGAPORE

100

Succes românesc (târgoviștean) în finala concursului internațional de microrobotică de la Singapore. Echipa Universității ”Valahia” din Târgoviște, formată din două cadre didactice, un cercetător și trei studenți (doi doctoranzi și un masterand), a câștigat una dintre cele trei probe din cadrul concursului de microrobotică – Mobile Microrobotics Challenge (MMC 2017). Competiția a fost dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică și a reunit universități și centre de cercetare din întreaga lume.

Concursul a avut loc în perioada 26 mai – 2 iunie 2017, la Sands Expo and Convention Centre, Marina Bay Sands – Singapore, și a fost organizat în cadrul ICRA 2017 (International Conference Robotics and Automation – http://www.icra2017.org/), cel mai mare eveniment anual din domeniul roboticii, care a reunit aproximativ 3000 de participanți din toata lumea. Manifestarea s-a desfășurat sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) și a Societății de micro și nanorobotică (RAS-MNRA).

Obiectivele acestui concurs de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluţii inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale şi nanotehnologiilor. Aplicațiile vizează domeniul biomedical cum ar fi manipularea şi sortarea de celule, chirurgia minim invazivă sau asamblarea de structuri la scară micro şi nanometrică.

Echipa Universității ”Valahia” din Târgoviște a câștigat una din cele trei probe, reușind astfel să-și completeze portofoliul cu premiul “Microassembly Challenge“.

Echipa este fost formată din:

  • Conf.dr.ing. Ioan Alexandru IVAN,
  • Conf.dr.ing. Florin DRAGOMIR,
  • CS.dr. Ioana Daniela DULAMĂ,
  • ACS.drd.ing. Ion Valentin GURGU,
  • ACS.drd.ing. Ioan Alin BUCURICĂ
  • Masterand ing. Nicolae Gabriel RĂDULESCU

Minunata, ambițioasa și profesionista echipă de la Târgoviște mai are în palmares Premiul I la proba “Showcase & Poster Session“ în 2015 la Seattle (Statele Unite ale Americii), Premiul I la probele “Autonomous Accuracy Challenge“ și “Showcase & Poster Session“ în anul 2016 la Stockholm (Suedia).

Probele ediției de anul acesta au fost:  Autonomous Accuracy Challenge – a constat în parcurgerea automată de traiectorii fără intervenție umană, cu precizie ridicată, folosind tehnici de recunoaștere de imagini; Microassembly Challenge – a constat în introducerea unor elemente triunghiulare pe un canal microfluidic (0.75 mm latime) și asamblarea lor cât mai compact; Showcase & Poster Session – constat în prezentarea sistemului și a aplicațiilor acestuia.

Echipa Universității ”Valahia” din Târgoviște a concurat în finala competiției alături de echipele:

– Micro Robot Lab (King Mongkutțs University of Technology Thonburi, Thailand),

– NGS (University og Louisville, United States of America)

– NOMAD (C2N-CNRS, University Paris-Sud, France).

Întreaga activitate de cercetare (inclusiv deplasarea la Singapore) au fost susținute prin proiectul “Sistem microrobotic mobil pentru manipularea/sortarea de organisme unicelulare“, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. (sursa: Universitatea Valahia Târgoviște; foto: robohub.org)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.