TÂRGOVIȘTE: CONFERINȚĂ DEDICATĂ POETULUI RADU GYR

137

Joi, 8 iunie 2017, de la ora 17.00, la Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa (Str. Stelea nr. 2), va fi organizată conferinţa cu titlul „Radu Gyr – poetul din temniță”.

Evenimentul este organizat de Asociaţia ”Literata” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Asociaţia pentru Cultură „Alfa”.

Din program:

–              moment artistic în interpretarea actriţei Camelia Varga

–              miniconcert – Formaţia Basarabii

–              momente muzicale în interpretarea: Corului de copii „Anastasis” de la Catedrala Eroilor din Târgovişte şi Grupului coral coordonat de prof. Sorina Gavrilă

Invitaţi speciali sunt Simona Popa-Gyr şi Radu Popa (fiica şi nepotul poetului).

Radu Gyr (n. 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel – d. 29 aprilie 1975, București, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost poet, dramaturg, eseist și gazetar român. Potrivit Wikipedia, după detenția din timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, unde a stat închis în lagărul de la Miercurea Ciuc alături de Mircea Eliade, Nae Ionescu, Mihail Polihroniade și alți intelectuali de extremă dreapta din perioada interbelică, Radu Gyr a fost închis și în timpul regimului lui Ion Antonescu. În timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941 ține un discurs, îndemnând la luptă, în piața Teatrului Național din București, pentru care a fost arestat și condamnat la 12 ani de închisoare. După eliberarea din detenție, a fost trimis, pentru „reabilitare” pe front, în batalioanele de la Sărata, unde în anul 1942 a fost grav rănit. În 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariștilor”, iar justiția l-a condamnat la 12 ani de detenție politică. (sursa și foto: Biblioteca Județeană Dâmbovița, Wikipedia)