CÂT PRIMESC ANGAJATORII DACĂ ANGAJEAZĂ STUDENȚI SAU ELEVI PE PERIOADA VACANȚELOR

163

Nu mai e mult și se intră în perioada vacanțelor, timp în care un număr destul de mare (în ultimii ani) de elevi și studenți caută de lucru pentru un venit în plus. Numai că, dacă nu știați, și angajatorii pot deveni direct interesați să dea o șansă acestor tineri care doresc să muncească în vacanță, fiind chiar stimulați și ajutați de măsurile statului, nemaipunând la socoteală experiența pe care o capătă elevii sau studenții.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă aminteşte angajatorilor că pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă pe perioada vacanţelor. Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza:

  1. a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial;
  2. b) unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar menţionat, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de munca judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Stimulentul lunar acordat este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de refeinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

Nu beneficiază de stimulentul financiar:

  1. a) angajatorii care încadreaza în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi;
  2. b) angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Angajatorii interesaţi se pot adresa pentru informaţii suplimentare la sediile agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Atenție însă: Potrivit Codului Muncii republicat, persoana fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională. Numai încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani și a celor puse sub interdicție judecatorească este interzisă. Încadrarea în locuri de muncă grele, vătămatoare sau periculoase se poate face doar după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotarâre a Guvernului. Totodată, potrivit Codului Muncii, durata normală a timpului de muncă în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână. De asemenea, tinerii în vârsta de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară și nici muncă de noapte (art. 128 din Codul muncii).

(sursa: anofm.ro, blogulspecialistului.manager.ro; foto: protv)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.