DÂMBOVIȚA: CARAVANA ”POFTĂ DE CARTE”

120

Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița a găzduit în data de 12 iunie 2017 întâlnirea de lucru organizată de Asociația OvidiuRO, în cadrul Caravanei ”Poftă de Carte”, proiect ce are ca obiectiv atât promovarea cititului în rândul copiilor defavorizați și al părinților lor, precum și încurajarea unei alimentații sănătoase. Potrivit site-ului Consiliului Județean Dâmbovița, la eveniment au participat: Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, vicepreședintele Claudia Gilia, subprefectul județului, Ciprian Pasailă, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița și Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița.

În acest an, caravana va ajunge în 26 de județe, proiectul fiind o continuare a caravanei de vară ”Fiecare copil în Grădiniță”, în cadrul căreia Asociația OvidiuRO a ajuns în 15 județe selectate pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc.

În județul Dâmbovița, localitățile vizate de Caravana ”Poftă de Carte” au fost: Vlădeni, Poiana, Cornățelu, Ciocănești, Iedera, Gura Ocniței, Odobești, Sălcioara, Șelaru, Niculești, Voinești și Vișina. Până în prezent, în Dâmbovița, în intervalul martie – iunie 2017, caravana a ajuns în 17 grădinițe din cele 12 localități amintite, beneficiari fiind 447 de preșcolari și 365 de părinți.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a reliefat importanța misiunii Asociației OvidiuRO în sfera activităților educaționale, mulțumind pentru colaborare și sprijin atât reprezentanților acesteia, cât și instituțiilor și unităților administrativ-teritoriale implicate în susținerea proiectului: „Din punctul meu de vedere, ceea ce au făcut dumnealor, ca și asociaţie, este benefic, în sensul promovării unor acte normative care să încurajeze prezenţa copiilor la şcoală, mai ales în localităţile defavorizate, a copiilor proveniţi din medii cu o situaţie materială mai dificilă. Am avut astfel de cooperări în Dâmboviţa şi le mulţumesc pentru modul în care s-au implicat. De asemenea vreau să mulţumesc reprezentanţilor autorităţilor publice locale, conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru sprijinul pe care l-am primit în derularea acestor proiecte. Sper ca aceste activităţi să continue, şi, indiferent că vorbim de Româneşti, de Potlogi, de Cojasca, de Iedera sau de alte localităţi, cred că a fost benefic ca respectivii prichindei să primească acele rechizite, să vină la grădiniţă. Este important să-i încurajăm să facă acest lucru. Investirea în educaţie și în sănătate este o prioritate a Consiliului Judeţean Dâmboviţa și a mea, ca preşedinte. (…)Sunt multe localităţi dâmboviţene în care Caravana ”Poftă de carte” ar putea schimba perspective, mentalităţi şi poate chiar viitorul multora dintre copiii preşcolari. Promovând cititul şi încurajând o alimentaţie cât mai sănătoasă, acţiunea nu face decât să mărească orizontul de cunoaştere atât pentru cei mici, cât şi pentru propriii lor părinţi şi să le ofere astfel: şansa unei vieţi mai bogate în cunoaştere, şansa de a şti mai multe, şansa de a fi mai bun, şansa de a avea o viaţă sănătoasă şi şansa de reuşi mai repede. Sper ca acest proiect să ajungă în sufletul cât mai multor copii dâmboviţeni!”

La rândul său, vicepreședintele CJD, Claudia Gilia, a adăugat: „Sunt alături de acest proiect menit să-i încurajeze pe copii și tineri să descopere bucuria de a citi. Este o oportunitate pentru întreaga societate de a aprecia la justa valoare cartea – ca temelie a culturii, educaţiei, comunicării şi vieţii sociale, un bun prilej de a aminti comunităţii, o dată în plus, despre importanța bibliotecii în viața unei colectivități, cititul fiind o activitate care, în ultimul timp, a căpătat noi valenţe, deosebit de însemnate, având în vedere faptul că trăim cu toţii în Era cunoaşterii, a informării și documentării. Sunt convinsă că toți păstrăm în suflet amintirea primei zile de şcoală, a chipului primului nostru dascăl. Și nu puţini suntem aceia care purtăm în suflet, la loc de cinste, amintirea primului contact cu „spectacolul” oferit de tainele cărților, emoţia primei cărţi citite. Doresc să le adresez felicitări celor ce fac parte din Asociația OvidiuRO şi să le mulţumesc pentru misiunea importantă pe care o au în cazul copiilor defavorizați din România și pentru eforturile pe care le fac în scopul educației. Mă refer aici și la eficacitatea programului ”Fiecare Copil în Grădiniță”, coordonat și implementat de OvidiuRO, din care a rezultat adoptarea Legii 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor ce provin din familii defavorizate”.

Pe parcursul discuțiilor au mai luat cuvântul: directorul de programe al Asociației OvidiuRO – Ramona Galu, inspectorul școlar general adjunct – Cristina Stroe, și subprefectul județului – Ciprian Păsăilă.

Amintim că Asociația OvidiuRo a dat startul Caravanei ”Poftă de carte” în luna octombrie 2016, cu sesiuni de citit ce s-au întins pe tot parcursul anului școlar 2016-2017. Proiectul și-a dorit să crească nivelul de conștientizare a importanței cititului interactiv, „cu glas tare”, dar şi a necesităţii unei alimentaţii sănătoase pentru copii. Acțiunea a beneficiat de suţinere din partea Carrefour România şi Carrefour Foundation și, în cadrul ei, 10.000 de copii defavorizați din țară au primit câte o carte pentru acasă, iar 1.000 de ”Cărți mari illustrate” au ajuns la educatorii din grădinițe. (sursa și foto: cjd.ro; ovid.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.