TÂRGOVIȘTE: A DOUA ÎNTÂLNIRE INTERNAȚIONALĂ PRIVIND FORMAREA ÎN DOMENIUL ARTEI PĂPUȘILOR

136

După o stagiune de excepție și o ediție (a șaptea) a Festivalului Babel de ră…SUNET, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște propune un nou eveniment: a doua întâlnire internațională privind formarea în domeniul artei păpușilor. Organizat de Comisia de formare UNIMA în parteneriat cu teatrul de la Târgoviște, evenimentul se va desfășura timp de cinci zile, în perioada 20-24 iunie 2017.

Comisia de formare UNIMA anunță că această a doua întâlnire internațională privind formarea în domeniul marionetelor va fi difuzată live pe YouTube.

Comisia de formare UNIMA este cea mai veche organizație de teatru din lume, organizație non-guvernamentală internațională cu statut consultativ la UNESCO. Membrii săi din întreaga lume contribuie la dezvoltarea și diseminarea în arta marionetelor. Operând în mai mult de 90 de țări, UNIMA este o platformă pentru schimbul de experiență și întâlnirile între oameni din întreaga lume, păpușari (amatori sau profesioniști), pasionați de puppetry (manipularea păpușilor) sau care lucrează la această artă (cercetători, istorici etc). UNIMA organizează la nivel mondial întâlniri, conferințe, festivaluri, ateliere care oferă posibilitatea de a descoperi toate aspectele legate de marionete (terapie, educație, formare, cercetare, patrimoniu, divertisment etc.), toate având scopul de a dezvolta această artă a păpușilor în lume.

Amintim că, prin colaborarea cu marea regizoare Irina Niculescu, Teatrul Tony Bulandra a oferit publicului său două spectacole de excepție din această sferă a păpușilor: ”Pasărea de foc” (Muzica: Igor Stravinsky, Scenografia: John Lewandowski – spectacol de teatru de umbre corporale și de păpuși, creat pe muzica lui Igor Stravinsky, o adaptare liberă a poveștii „Pasărea de foc și Kaschei, magicianul cel rău”. Un spectacol original în care lumina și întunericul se întâlnesc pe ecranul de pânză pentru a da naștere unei lumi fascinante și efemere) și ”Romeo și Julieta” (după William Shakespeare, Scenariul şi regia: Irina Niculescu, Muzica şi tehnologia marionetelor: John Lewandowski – povestea unei iubiri absolute şi imposibile, ce se naşte pe fundalul războiului dintre două clanuri puternice. O poveste fără vârstă, prezentă în toate timpurile, în toate culturile, de data asta într-o viziune pentru actori şi marionete. Spectacolul ”Romeo si Julieta – Iubirea mai puternică decât moartea” reuneşte actori, muzică live şi marionete mânuite la vedere).

Irina Niculescu (n. 1950, București) este fiica Margaretei Niculescu, la rândul ei o cunoscută regizoare, care a condus Teatrul Țăndărică. Fiica sa, colaboratoare de excepție a Teatrului Tony Bulandra de la Târgoviște, Irina Niculescu, este profesor la Școala Superioară Națională de Arte ale Marionetei de la Charleville-Mézières din Franța. A montat spectacole și la Teatrul Țăndărică din București, în Belgia, Canada, Elveția, S.U.A. („Anotimpurile mânzului”, „Pasărea de foc”). (sursa și foto: Teatrul Tony Bulandra, UNIMA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.