24 IUNIE, DE SÂNZIENE: ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

108

După cum probabil știți, pentru că a intrat deja în al patrulea an de când este celebrată, pe 24 iunie, de Dragobete, este Ziua Universală a Iei românești.

Lansată în 2013 de fondatoarea comunităţii “IA – La Blouse Roumaine“,  Ziua Universală a Iei s-a sărbătorit anul trecut (2016) în peste 100 de oraşe ale lumii, dar într-un număr impresionant de comune şi oraşe din ţară, inclusiv în Harghita şi Covasna, în Bucovina, la Cernăuţi şi în Basarabia, la Chişinău. Recunoașterea vine și de peste Ocean, Washingtonul a proclamat deja oficial 24 iunie drept Ziua Universală a Iei. Ziua Universală a Iei se va sărbători și anul acesta la Washington, singurul oraș din lume unde a fost recunoscută oficial, în 2015 și 2016, prin două proclamații emise de Primarul capitalei americane, la ințiativa lui Bogdan Banu, cu sprijinul Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, așa cum se anunță pe pagina de facebook ”IA – La Blouse Roumaine”.

”Anul acesta vom sărbători acest frumos simbol al culturii și tradiților românești chiar pe data de 24 iunie, de Sânziene. Ne vom reuni așadar sâmbătă, 24 iunie la ora 12 la Capitol Reflecting Pool (partea dinspre Strada 3, NW) pentru a face o poză cu Capitoliul în fundal. Poza de grup se va face exact la ora 1 pm, vă rugăm așadar să fiți promți cu prezența. Ziua Universală a Iei nu este o campanie publicitară, ci o celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar află pe planetă. Această zi este o inițiativă fără precedent care a luat naștere pe Facebook, unind iubitorii României din toate colțurile lumii. Inițiată în ianuarie 2013 și coordonată de comunitatea online La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei s-a săbătorit pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. În acești patru ani, Ziua iei a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente în 55 de țări, 130 localități și 200 de evenimente și a contribuit decisiv la repoziționarea iei și culturii tradiționale românești după 27 de ani de la căderea comunismului”, se scrie în invitația adresată tuturor celor din Washington.

Deci, dacă și americanii, lăsând bineînțeles deoparte românii din SUA, au îndrăgit frumoasa ie românească, practic ziua de 24 iunie devine o provocare cu atât mai mare pentru toți românii din lume și în special pentru cei rămași acasă, să poarte ia, splendida bluză a portului popular, sau cămăși tradiționale românești.

AICI găsiți toate detaliile legate de frumoasa Zi Universală a Iei. (sursa și foto: pagina de facebook La Blouse roumaine IA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.