DÂMBOVIȚA: PESTE 80 DE OAMENI DE ȘTIINȚĂ, REUNIȚI LA TÂRGOVIȘTE

107

Peste 80 de oameni de ştiinţă, cercetători şi specialişti s-au aflat, timp de două zile, la Târgovişte, pentru a participa la conferinţa internaţională ”Contemporary Challenges for the Society in the Context of the Recent Economic and Social Changes” – ”Provocări contemporane pentru societate în contextul schimbărilor economice și sociale recente”.

Consiliului Judeţean Dâmboviţa a fost alături de comunitatea academică la un asemenea eveniment: ”Voi sprijini întotdeauna toate eforturile dumneavoastră pentru a trasa noi sisteme de referinţă în lume şi voi încuraja, în permanenţă, toate acţiunile ştiinţifice menite să aducă răspunsuri adecvate la problematicile realităţilor actuale”, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dl Alexandru Oprea, pe contul personal de facebook.

Dezbaterile şi prezentările conferinței au avut loc în zilele de 23 şi 24 iunie 2017, reunind la Târgoviște oameni de ştiinţă, cercetători din cadrul instituţiilor academice partenere în reţeaua CEDIMES (Reţeaua Academică Internaţională Francofonă – coordonarea studiilor privind dezvoltarea internaţională şi mişcările economice şi sociale).

La deschiderea conferinței, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru implicarea şi interesul acordate ştiinţei, asigurând comunitatea academică de întregul său sprijin:  „Mă simt onorat să fiu în acest moment alături de dumneavoastră. Salut, cu respect şi consideraţie, prezenţa în sală a tuturor celor care, în fiecare zi a vieţii dumneavoastră, depuneţi eforturi şi vă aduceţi, astfel, contribuţia la soluţionarea problemelor actuale ale societăţii, care, din nefericire, nu sunt uşoare şi nu sunt nici puţine. Am convingerea, însă, că rezultatele cercetărilor dumneavoastră le vor face mai puţin covârşitoare pentru întreaga lume. Am ferma convingerea şi cu toţii trebuie să recunoaştem că ceea ce faceţi este vital pentru progresul naţiunilor lumii. Este adevărat că ne confruntăm cu provocări dintre cele mai diverse în această epocă a globalizării. Este adevărat că variaţiunile economice şi sociale de care ne lovim în activitatea zilnică, aşa cum însuşi titlul conferinţei de astăzi relevă, ne obligă să găsim noi resurse de acţiune. Este adevărat că avem nevoie de ajutor şi cooperare pentru a înainta, iar acest ajutor sunteţi dumneavoastră. Eu o recunosc, iar ca mine sunt milioane. Realitatea ne-a demonstrat tuturor că ştiinţa şi cercetarea au fost cele două direcţii care ne-au oferit progres, prosperitate şi o dezvoltare durabilă la nivel global. Consider activitatea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România ca fiind lăudabilă şi remarcabilă. Apreciez, în aceeaşi măsură, şi activitatea CEDIMES, o reţea academică internaţională a cărei importanţă şi valoare reiese chiar din existenţa celor peste 30 de centre membre active, situate pe 5 continente. Faptul că vasta întindere a numărului de parteneri a reuşit să acapareze peste 2500 de oameni de ştiinţă în cei 20 de ani de activitate, ne demonstrează că bunăstarea economică şi socială a lumii trebuie să rămână o prioritate pentru toţi actorii implicaţi în configurarea politicilor responsabile cu acest lucru. Mă bucur foarte mult că a doua ediţie a conferinţei internaţionale a centrului de studii CEDIMES are loc la Târgovişte, la Universitatea Valahia din Târgovişte. Ştiu că vor mai avea loc asemenea întâlniri şi în alte state partenere de pe întreg globul. Însă faptul că suntem aici, acum, dovedeşte interesul şi preocuparea României şi a judeţului Dâmboviţa pentru ştiinţă şi pentru cunoaştere. Pe această cale, vă asigur că şi instituţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa este alături de comunitatea academică şi rămâne un partener de bază al dumneavoastră. Trebuie să conştientizăm că trăim într-un timp în care schimbările sunt inevitabile, pericolele sunt iminente, provocările sunt imprevizibile, iar noi trebuie să fim pregătiţi să avem reacţii. Indiferent că ne confruntăm cu crize socio-economice interne sau externe, trebuie să rămânem preocupaţi să căutăm soluţii. Pentru acest lucru, repet, vă voi fi mereu aproape!”

Asemenea conferinţe sunt organizate anual, pe viitor urmând a se desfăşura în alte state cu centre de cercetare membre CEDIMES.

(sursa și foto: cjd.ro, Alexandru Oprea via facebook)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.