DÂMBOVIȚA: VREMEA PÂNĂ PE 9 IULIE

119

Ultima săptămână a lunii iunie și prima din luna iulie 2017 reprezintă o perioadă care debutează cu caniculă, dar se încheie cu temperaturi puțin mai suportabile. Meteorologii au dat publicității prognoza pentru perioada 26 iunie – 9 iulie 2017, cu mențiunea că estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt deci prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În zona Munteniei, unde se află și județul Dâmbovița, până în data de 2 iulie media temperaturilor maxime va fi, în general, peste 32 de grade, iar în intervalul 29 iunie – 1 iulie, va fi caniculă. Temperaturile minime vor fi în medie între 18 și 21 de grade. Din data de 3 iulie și până la finalul intervalului de prognoză, valorile termice vor fi mai plăcute, media maximelor se va menține sub 32 de grade, iar a minimelor sub 17 grade. Vor fi averse și descărcări electrice între 2 și 5 iulie, dar pe arii restrânse și în restul intervalului.

În zona litoralului, în primele 3 zile ale intervalului de prognoză, nu vor fi variații importante ale temperaturii aerului, media maximelor va fi de 28 de grade, iar a minimelor de 19…20 de grade. Apoi, până la sfârșitul lunii, temperaturile vor crește. În intervalul 1 – 4 iulie se va răcori, astfel încât se vor atinge temperaturi maxime, în medie, de 28 de grade și minime de 17…18 grade. După data de 4 iulie temperaturile vor rămâne relativ constante. Probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi mai ridicată din data de 2 iulie.

La munte, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 21 și 25 de grade și a minimelor între 11 și 15 grade. În cea de a doua săptămână valorile termice vor avea variații în jurul normelor climatologice, media maximelor va fi între 15 și 20 de grade, iar a minimelor între 7 și 11 grade. Vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice în fiecare zi, dar pe arii mai extinse între 26 și 28 iunie și între 1 și 5 iulie. (sursa: Administrația Națională de Meteorologie; foto: The Oddysey)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.