DÂMBOVIȚA: 29 IUNIE, ZI DE FOC

113

Ziua de joi 29 iunie 2017 se anunță extrem de fierbinte nu numai pentru pașii importanți care se vor face pe drumul constituirii noului Guvern Tudose, ci și din punctual de vedere al temperaturilor. Astfel, meteorologii au emis pentru ziau de 29 iunie o atenționare meteo Cod galben, valabilă pentru majoritatea județelor țării, inclusiv pentru Dâmbovița.

Așadar, potrivit specialiștilor, în cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

Sud-vestul extrem al țării se va afla sub atenționare Cod portocaliu, astfel, în județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți se vor atinge local maxime termice de 37…39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Notă: În regiunile nord-vestice și nordice, precum și la munte, mai ales în orele serii și ale nopții, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină – mai spun meteorologii.

Pe de altă parte, medicii din sistemul de sănătate publică avertizează că temperaturile ridicate prognozate pot genera probleme de sanatate atat persoanelor sanatoase, dar mai ales bolnavilor cronici si copiilor.

In conditiile unor temperaturi crescute, chiar si activitatile obisnuite, zilnice, pot genera disconfort, obligand organismul la un efort suplimentar de adaptare, care atunci cand este depasit, antreneaza fenomene clinice caracteristice (sincopa, deshidratarea, crampe calorice, edem de caldura, șoc caloric ).

Astfel, Direcția de Sanatate Publica Dambovita vine în întâmpinarea dumneavoastră cu următoarele recomandari :

evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie solara (palarii, umbrele, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise);

cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si o alimentatie saraca in grasimi;

evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice;

evitarea eforturilor fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura  atinge valori maxime; activitatile din agricultura, santiere, hale industriale  care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzator,   se vor  desfasura dimineata si seara;

asigurarea de catre angajatori, conform legii, a modificarii programului de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si distribuirea de apa minerala;

conducatorilor auto li se recomandă evitarea deplasarilor lungi la orele cu soare puternic, a consumului de lichide foarte reci si  fumatului excesiv

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate. (sursa: Administrația Națională de Meteorologie, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița; foto: digi24)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.