DÂMBOVIȚA: COD PORTOCALIU DE CANICULĂ

161

Ultima zi din iunie și prima zi din luna iulie vin ca un… cuptor peste România, inclusiv peste Dâmbovița. Astfel, județul nostru este sub atenționare meteo Cod portocaliu de caniculă.

Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de vineri (30 iunie 2017), valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

În tot acest timp, există și zone aflate sub Cod galben de căldură: Crișana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

Ziua de 1 iulie, prima din luna lui Cuptor, vine și ea tot cu o avertizare meteo Cod portocaliu de căldură, valabil în mare parte din țară, dar și în Dâmbovița. În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie 2017), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

În paralel, o altă parte din teritoriul României se va afla sub Cod galben: este vorba despre cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și sudul Banatului, unde disconfortul termic se va menține accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

Vă prezentăm, din nou, recomandările medicilor din sistemul de sănătate publică, aceștia avertizând că temperaturile ridicate prognozate pot genera probleme de sanatate atat persoanelor sanatoase, dar mai ales bolnavilor cronici si copiilor.

In conditiile unor temperaturi crescute, chiar si activitatile obisnuite, zilnice, pot genera disconfort, obligand organismul la un efort suplimentar de adaptare, care atunci cand este depasit, antreneaza fenomene clinice caracteristice (sincopa, deshidratarea, crampe calorice, edem de caldura, șoc caloric ).

Astfel, Direcția de Sanatate Publica Dambovita vine în întâmpinarea dumneavoastră cu următoarele recomandari :

evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie solara (palarii, umbrele, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise);

cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si o alimentatie saraca in grasimi;

evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice;

evitarea eforturilor fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura  atinge valori maxime; activitatile din agricultura, santiere, hale industriale  care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzator,   se vor  desfasura dimineata si seara;

asigurarea de catre angajatori, conform legii, a modificarii programului de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si distribuirea de apa minerala;

conducatorilor auto le  recomandam evitarea deplasarilor lungi la orele cu soare puternic, a consumului de lichide foarte reci si  fumatului excesiv.

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate.

(sursa: Administrația Națională de Meteorologie, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița; foto: psnews)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.