DÂMBOVIȚA: DUPĂ CANICULĂ… POTOP

364

Canicula a pus stăpânire pe cea mai mare parte din teritoriul României, din păcate, nici Dâmbovița nefiind ocolită de căldurile năucitoare. Dacă prima zi din luna lui Cuptor a băgat județul direct în Cod roșu de caniculă, cu temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, zilele de 2 iulie, spre seară, și 3 iulie vin cu fenomene extreme.

Pentru sâmbătă, 1 iulie 2017, meteorologii au anunțat în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice de 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Odată ce scăpăm de Codul roșu, potrivit meteorologilor, Dâmbovița intră în Cod portocaliu, din data de 2 iulie de la ora 20 până la pe 3 iulie, ora 23. În această perioadă, apar fenomenele extreme: instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, ploi însemnate cantitativ. În cursul nopții de duminică spre luni (2/3 iulie) și pe parcursul zilei de luni, în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă de 50…70 l/mp și pe arii restrânse 80…90 l/mp. (sursa: Administrația Națională de Meteorologie; foto: Adevarul)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.