UN TÂRGOVIȘTEAN LA COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ DE SUPRAVIEȚUIRE. SUCCES, CRISTIAN FLORIN BOBEICĂ!

1449

Când spiritul de dreptate înnăscut se întâlnește cu dorința de aventură, adrenalină și mai ales curaj, iese un caracter rar întâlnit în zilele noastre. Cam așa poate fi rezumatul rezumatelor dacă vorbim despre târgovișteanul Cristian Florin Bobeică, probabil pentru mulți un cunoscut, dar poate pentru la fel de mulți un necunoscut…

Însă, prin ceea ce face Cristian, altfel decât noi, duce Târgoviștea pe buzele multor oameni, nu numai în România, ci și în lume. Plecând de la faptul că și-a ales o meserie despre care ”spune cu mâna pe inimă că o face cu plăcere” – este practic un erou pe mările lumii (și nu oriunde, ci în High Risk Area), unde își pune viața la bătaie pentru a proteja navele comerciale de pirați (să nu vă gândiți imediat la simpaticul Jack Sparrow, ci să vă amintiți de știrile din zilele noastre despre răpiri și nave ținute ostatice) – Cristian Florin Bobeică s-a gândit să împărtășească lumii o părticică din curajul, ambiția și dorința lui de a fi de ajutor și a proteja.

Între 14 și 16 iulie, va participa la Competiția Internațională de Supraviețuire, o competiție dură despre provocări și tehnici de supraviețuire în condiții extreme, unde, alături de coechipier, și-a propus locul I.

Dincolo de job și concursuri, alături de câțiva prieteni din București, organizează cursuri și tabere de supraviețuire. ”Scopul meu este să-i învăț pe cei mici să știe ce au de făcut în caz de incendiu, cutremur sau când întâlnesc un infractor în scara blocului”, spune Cristian. Dacă vreți ca micuții dumneavoastră să știe tehnici de autoaparare și tehnici de supraviețuire, să învețe ce este curajul, stăpânirea de sine și să știe să se descurce în orice situație, oricât de grea și periculoasă, Cristian Florin Bobeică este cel pe care trebuie să îl căutați.

Reporter: Bună, Cristian! Ești singurul târgoviștean care participă la a treia ediție a Campionatului Internațional de Supraviețuire. Spune-ne, te rugăm, ce înseamnă această Competiție, în ce constă, cine o organizează și cu ce scop?

C.F.B.: Bună ziua, Corect… sunt din păcate singurul târgoviștean înscris la această a treia ediție a Campionatului Internațional de Supraviețuire ce are loc în jud. Călărași, loc. Crivăț. Mi-aș fi dorit să fim mai multi dâmbovițeni. Campionatul este organizat de clubul Close Combat România, al cărui președinte este Dumitru Dan și vicepreședinte, subsemnatul. Scopul acestui campionat este de a face față unor provocări, de a învăța tehnici de supraviețuire în condiții extreme și de a lega noi prietenii. Probele în sine nu le pot dezvălui, dar ele vor testa capacitatea fizică, intelectuală, de lucru în echipă a concurenților.

Reporter: Cum este partenerul tău din echipa Civitas și cu ce gând mergeți la concurs?

C.F.B.: Eu și partenerul meu de echipă, Mihai Bordianu, un tânăr locotenent în armata română, vom reprezenta sponsorul principal al competiției, firma de securitate privată CIVITAS, care pentru a doua oară este alături de noi. Ca echipă avem ca obiectiv câștigarea locului întâi, dar competiția va fi dură.

Reporter: În ce constau premiile și cu ce loc sperați să vă întoarceți?

C.F.B.: În urma acestei competiții toți vor ieși câștigători. Cei ce se vor afla pe podium vor primi premii în bani, echipament militar și truse de supraviețuire. Ceilalți vor rămâne cu diplome de participare și un bagaj de cunoștinte.

Reporter: Știm că te ocupi de copii, organizezi cursuri de supraviețuire urbană împreună cu prietenii tăi din București. Felicitări pentru inițiativă, e mare lucru în ziua de azi nu numai să știi să supraviețuiești în ”jungla urbană”, ci și ceea ce faceți voi: să vă gândiți să împărtășiți cunoștințele voastre, să puneți timpul vostru ”la bătaie” pentru așa scopuri… Despre ce este vorba, cum reușiți să le faceți pe toate și care este satisfacția voastră în asemenea activitate? De altfel, tu ai și o meserie la limită… O meserie grea și periculoasă. Măcar pe scurt, ne poți împărtăși despre ce este vorba și cum sunt zilele și nopțile tale ”la serviciu”?

C.F.B.: Lucrăm în echipă… organizăm, chiar dacă bugetul este limitat, tabere de supraviețuire, cât și cursuri de supraviețuire în București, la periferia Bucureștiului, dar și oriunde suntem invitați mergem cu plăcere. Până acum 2 ani, nu făceam asta, mă ocupam strict de jobul meu și familie, dar a fost de ajuns să ajut o dată o familie neajutorată și am prins… gustul. M-am simțit mai bine pe interior, am simțit o bucurie când am văzut zâmbetul copiilor.

În ce privește jobul meu, pe care pot spune cu mâna pe inimă că îl fac cu plăcere, ma ocup cu protecția navelor comerciale, mai exact le protejez de pirați în High Risk Area (Marea Roșie, Golful Aden, Marea Arabiei și Oceanul Indian). După ce am lucrat pentru companii din Israel și Olanda, am început să lucrez, de anul trecut, pentru o companie din India. Ca și program de lucru, pot spune că lucrăm în echipe de 3 sau 4, depinde de cerințele clientului, iar când suntem la navă, tura se desfașoară în carturi de 4 ore în serviciu cu 8 ore libere sau 3 ore cu 9 ore. Avem arme ca Benelli Argo, Benelii MR.1, Browning, SAR, HK, FN, M4. Sunt din 2014 în această industrie și am învățat să lucrez cu 12 tipuri de arme. Partea frumoasă a acestui job este aceea că pe unde mergi ești respectat, iar după ce ai însoțit o navă, ai timp liber să savurezi o bere pe plajele din Sri Lanka ori Africa de Sud sau Madagascar…

Reporter: Frumos și periculos… O meserie ”cu arma la picior”, cum s-ar spune. Trăiești ca în filme, ești un erou modern. Felicitări pentru asta! Noi ar trebui să fim mândri, în special pentru că ești târgoviștean.  Revenind la cursurile de supraviețuire, pe când și la Târgoviște? Știu că ați mai avut o tentativă în urmă cu câteva luni… Ce ai vrea să le transmiți părinților ca să îi convingi să își trimită copiii, atât de neajutorați în zilele noastre, în care parcă nici să se mai joace nu mai știu, la astfel de cursuri binevenite?

C.F.B.: Ai pus bine intrebarea „Pe când astfel de cursuri și la Târgoviște?”. Într-adevar, în urmă cu aproximativ 4 luni, am încercat să facem un seminar despre cursuri de autoaparare, cât și despre tehnici de supraviețuire. Ne-a onorat cu prezența doar edilul orașului, domnul primar Daniel Cristian Stan. Am fost foarte dezamăgit (n.n. de faptul că târgoviștenii nu au fost interesați), deoarece totul a fost gratuit, probabil dacă ofeream un mic și o bere, lumea ar fi venit…

Ce le pot transmite părinților? Să nu se gândească la faptul că lor sau copiilor lor nu li se poate întâmpla neprevăzutul. Infractori sunt pretutindeni, cutremure au fost și or să mai fie, incendii au fost și or să mai fie… vor să cadă victime infractorilor sau calamităților? Îmi place să cred ca eșecul de acum 4 luni a fost un accident, să spunem că dau vina pe mine că nu am știut să manageriez situația și să câștig încrederea părinților. Nu vreau să gândesc că asta este educația. Sunt născut în Târgoviște, sunt căsătorit, am doi copii, m-am întors după 20 de ani în orașul natal, tocmai pentru a schimba ceva în educația celor mici și nu numai.

Ca și planuri de viitor, vreau să deschid o sală și să predau tuturor celor ce vor să învețe tehnici de autoapărare, cât și tehnici de supraviețuire, dar deja întâmpin probleme. Am fost la jumătate dintre școli cu cereri pentru a mi se da două ore să pot preda copiilor, ca să nu fiu nevoit să închiriez spațiu și astfel să ridic taxa. Ar fi păcat că nu toți părinții își pot permite. Știu sigur o școală, are ore libere, dar nu oferă, deoarece la școala respectivă se predă alt stil de luptă. Vreau să le transmit persoanelor în cauză că nu am venit să „fur” clienții nimănui, ci doar să predau cui vrea să asculte, cui este dornic să învețe. Îmi este foarte ușor să plec înapoi pe mare și să căștig de 20 de ori banii câștigați de instructorul școlii respective, dar scopul meu este să-i învăț pe cei mici să știe ce au de făcut în caz de incendiu, cutremur sau când întâlnesc un infractor în scara blocului.

Reporter: Mulțumim pentru interviu, succes maxim la Competiția de Supraviețuire și ne auzim să ne povestești cum a fost…

C.F.B. Mulțumesc pentru urări și susținere și cu siguranță voi reveni cu poze de la campionat.