GRĂDINIȚE ESTIVALE ”SALVAȚI COPIII” ȘI ÎN DÂMBOVIȚA

87

Deși pentru cei mai mulţi copii, grădiniţa reprezintă primul contact cu restul lumii, cu universul extrafamilial, fiind cea mai bună ocazie de a învăţa să socializeze şi să se pregătească emoţional, social şi cognitiv pentru restul vieţii, din nefericire, nu toţi micuţii au această şansă, şi niciodată din vina lor

Pentru că un copil neşcolarizat va fi un adult ţintuit la marginea societăţii, adesea incapabil să discearnă între bine şi rău, predispus la a fi exploatat sau a intra în cercuri sociale îndoielnice, Organizația Salvați Copiii luptă zi de zi pentru a diminua fenomenul abandonului şcolar şi a reduce decalajul la învăţătură pentru copiii aflaţi în pragul excluziunii sociale

Astfel, Salvaţi Copiii România desfăşoară iniţiativa Grădiniţele estivale. Acestea sunt funcţionale pe perioada verii. Anul acesta, între 10 iulie și 2 septembrie, peste 600 de copii din comunităţi defavorizate din Bucureşti şi alte 20 de judeţe din România, printre care și Dâmbovița, vor beneficia de educaţie preşcolară, în cadrul celor 30 de grădiniţe estivale deschise de Salvaţi Copiii.

Statisticile arată că, în prezent, puţin peste jumătate (51%) dintre copiii români frecventează grădiniţa, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia, potrivit datelor Eurostat – EU-SILC, în condiţiile în care impactul participării la învăţământul preşcolar asupra rezultatelor ulterioare ale educaţiei este crucial.

Cele 30 de grădinițe estivale vor funcționa în: București, Dâmbovița, Constanța, Mangalia, Timiș, Hunedoara, Olt, Brașov, Călărași, Iași, Cluj, Mureș, Caraș Severin, Dolj, Vrancea, Neamț, Teleorman, Giurgiu. De asemenea, o grădiniță estivală va fi deschisă în Jilava.

Integrarea copiilor în grupe educaţionale, în special a celor de vârstă şcolară (6-7 ani), este esenţială pentru recuperarea socială a acestora, pe termen lung. Odată integraţi în programul estival al Salvaţi Copiii, aceşti copii reuşesc să rămână în sistemul de învăţământ. De exemplu, dintre cei 705 de copii participanţi la grupele estivale în 2016, 97% au fost înscrişi la şcoală sau grădiniţă, în anul şcolar 2016-2017, iar 95% din totalul celor înscrişi au rămas în sistemul educaţional până în prezent.

(sursa și foto: Salvați Copiii)