CE SĂ NU FACI DE SF. ILIE, UNUL DINTRE CEI MAI IMPORTANȚI SFINȚI CREȘTINI

184

Sfântul Ilie, considerat unul dintre cei mai importanți sfinți ai lumii creștine, este prăznuit anual în data de 20 iulie. În tradiția populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-o căruță cu roți de flăcări și cai albi, înaripați. El tună, trăsnește și lovește dracii cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie și că poate provoca furtuni puternice, dacă este furios.

Fiind un sfânt atât de complex, și tradițiile și obiceiurile din această zi sunt numeroase și, cine dorește să nu îl înfurie pe îndrăgitul Sfânt Ilie, le urmează cu sfințenie.

În ajunul zilei când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, în special atunci când copiii lor făceau bube în gură.

De Sfântul Ilie, românii își aminteau și de sufletele morților, în special de sufletele copiilor morți. Femeile chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se considera ca morții se veselesc.

În ziua de Sf. Ilie nu se lucrează, nu se coase, nu se spală și nu este bine să te cerți cu cineva. Se spune că proorocul îi pedepsește pe cei care nu cinstesc această zi și trimite fenomene meteo precum ar fi trăsnete, ploaie, grindină, care ar putea distruge recoltele.

Potrivit crestinortodox.ro, Sf. Ilie a trait în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. A fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trait cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păganeasca a adorării lui Baal.

Pentru rugăciunile sale, Dumnezeu a oprit ploaia timp de trei ani și jumătate; a înmulțit făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și l-a înviat pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusă de el lui Dumnezeu; a înlăturat cultul zeului Baal; l-a văzut pe Dumnezeu in isihie (vântul liniștit); a fost ridicat în carul de foc și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe muntele Tabor.