ZIUA AMBULANȚEI: LA MULȚI ANI, TUTUROR ”ÎNGERILOR” SALVATORI !

331

De doi ani, adică din anul 2015, în data de 28 iulie, este marcată Ziua Națională a Ambulanței din România, data amintind de această zi de vară din anul 1906 când a apărut prima ”Salvare” din București, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici.

Numită ”Societatea de Salvare din București” și având deviza ”Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”, ceea ce părea atunci un vis este astăzi realitate. Serviciul lucra acum 111 ani sub directa îndrumare a profesorului dr. Nicolae Minovici.

Primul echipaj a fost format din vizitiu și sergent de oraș, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviței.

Un an mai târziu, în 1907, marele doctor Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenților din anii terminali ai Facultății de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanței era format din medici interni și sanitari. Din același an, România a devenit al treilea stat din Europa, după Olanda și Austria, care dispunea de un asemenea serviciu.

Mult mai târziu, în anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

În anul 1943, în localul salvării din București, a fost inființat Spitalul de Urgență, moment ce a marcat apariția primului sistem integrat de asistență medicală de urgență: Salvarea și Spitalul de Urgență.

În 1992, s-a înființat, în cadrul Serviciului de Ambulanță al Municipiului București, prima școală de Ambulanțieri și Operatori Registratori de Urgență din România, iar în 1995, au apărut Serviciile Județene de Ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București, aflate în subordinea Ministerului Sănătății Publice, prin Direcțiile Județene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgență se realiza prin apelarea numărului gratuit 961, astăzi devenit numărul unic de urgență 112.

În anul 2001, a început dotarea cu ambulanțe moderne, printr-un program al Băncii Mondiale, iar în perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăz. În 2012, a început înființarea, la nivel național, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ și demararea managementului integrat al situațiilor de urgență.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 februarie 2015.

Este o zi în care trebuie să mulțumim tuturor celor care își petrec viața salvându-i pe ceilalți, gonind pe drumuri zi și noapte pentru a reuși să smulgă secunde însemnate, secunde care de cele mai multe ori fac diferența dintre viață și moarte!

Astăzi, în Dâmbovița, funcționează Staţia Târgovişte și substaţiile Răcari, Titu, Găeşti, Voineşti, Fieni, Moreni, Bilciureşti.

La mulți ani, tuturor salariaților Serviciului Județean de Ambulanță Dâmbovița și ”drum lin și bun” către salvarea de vieți!

(sursa istoric Ambulanță: Agerpres)