CARE SUNT CEI MAI TARI ELEVI AI ROMÂNIEI: 30 DE MEDALII OLIMPICE ÎNTR-O LUNĂ

214

S-au întors încununați de succes și după ce au fluturat drapelul României pe podiumurile lumii! Odată cu debutul olimpiadelor internaționale, elevii români, dascălii, părinții sau tutorii lor, toți în echipă și în special prin munca depusă de fiecare în parte, au demonstrat că România, în ciuda problemelor sistemului educațional, este sus în lume, se ”bate” cu națiuni tari și câștigă. Prin elevii ei merituoși, care sunt ași la Matematică, Fizică, Informatică, Chimie, școala românească merge mai departe pe drumul performanței și să sperăm că, ajutată de politicieni, începe să-și păstreze valorile în țară.

Matematică

Pe 25 iulie, lotul olimpic de matematică a obţinut șase premii (trei medalii de argint, două medalii de bronz și o mențiune) la a 58-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată în perioada 12 – 23 iulie, la Rio de Janeiro. Iată câștigătorii: Filip-Alexandru Ion (Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București), Mihnea-Gabriel Doica și Ștefan Tudose (ambii elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București), Ciprian Mircea Bonciocat (laureat cu argint în 2015 și 2016) și Mihnea-Andrei Ocian (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală), Alexandra Timofte (Colegiul Național „Tudor Vianu” din București). Lotul olimpic al României a fost coordonat de prof.univ.dr. Radu Gologan (Universitatea Politehnica din București) și lector univ. dr. Mihai Chiș (Universitatea de Vest din Timișoara). Au participat peste 600 de concurenţi din 110 ţări.

Fizică

Pe 24 iulie, olimpicii români au reeditat succesele excepționale înregistrate în ultimii doi ani la Olimpiada Internaţională de Fizică, obținând patru medalii de aur și o medalie de argint la ediția din 2017. Datorită acestui palmares, România a ocupat din nou primul loc în Europa și s-a clasat între primele 5 țări din lume. Iată elevii cu care ne mândrim: Anca Drăgulescu, Răzvan Octavian Radu (premiat cu argint în 2015), Petru Cotruț (toți elevi la Liceul Internaţional de Informatică din București), Andrei Radu (clasa a XI-a/Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila), Sebastian Leontică (Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț). Delegaţia României a fost coordonată de Delia Davidescu (cadru didactic la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală) și Adrian Dafinei (conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti). Au fost 424 de concurenţi din 88 de ţări.

Pluridiscipline

În 21 iulie, olimpicii români au cucerit douăsprezece premii (trei medalii de aur dintre care două cu punctaj maxim, șapte medalii de argint, o medalie de bronz şi o menţiune) la a XXIV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale Pluridisciplinare Tuymaada, desfăşurată în Yakutsk (Republica Saha/Federaţia Rusă). Componenții echipei României au fost premiaţi la toate cele patru discipline din concurs: chimie, matematică, informatică şi fizică. În funcţie de probele susținute, elevii români care au înregistrat rezultate sunt: Chimie: Cristian Tudor Cozma (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi) – medalie de aur, Cristina Valentina Crăescu și Daniel Cristian Ungureanu (ambii Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti) – medalii de argint. Matematică: Edis Memiș (Liceul Internaţional de Informatică din Constanța) – medalie de argint, Vlad Nicolae Robu (Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare) – medalie de bronz și Sergiu Ionuț Novac (Colegiul Naţional „C. Brediceanu” din Lugoj) – mențiune. Informatică: Bogdan Sitaru (Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel) – medalie de aur cu punctaj maxim, Alexandru Petrescu (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti) şi Theodor Pierre Moroianu (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) – medalii de argint. Fizică: Cosmin Andrei (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Silviu Dolteanu (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) și Mihai Răzvan Ursu (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța) – medalii de argint. Cristian Tudor Cozma (chimie) și Mihai Răzvan Ursu (fizică) au fost premiați și pentru cel mai mare punctaj obținut la proba experimentală din cadrul concursului. La ediţia curentă au participat peste 150 de competitori din 6 ţări.

Chimie

În data de 17 iulie, bilanţul participării româneşti la a 49-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie (IChO), desfăşurată în Thailanda (Nakhon Pathom), însumează patru medalii, dintre care două medalii de aur şi două medalii de argint. Rezultatul plasează România pe locul locul al II-lea în Europa și al VII-lea în lume în clasamentul neoficial al ţărilor participante (78). Elevii medaliaţi sunt: Alexandra Dima (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), câștigătoare a medaliei de argint la ediția precedentă, și Paul Haidu-Gerea (Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa), care și-e egalat performanța de anul trecut. Medaliile de argint au fost obţinute de Anamaria Leonescu (Colegiul Național „Sfântul Sava” din București) și Dorian Gabriel Muntean (Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci, jud. Galați). La IChO au fost prezenţi 279 de concurenți din 78 de ţări.

Informatică

Și lotul de informatică al României a obţinut patru medalii – trei de aur şi una de argint – la a XXIV-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată la Ljubljana (Slovenia). Medaliile au fost cucerite de: Costin Andrei Oncescu (Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung), Tamio Vesa Nakajima (Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” din Beiuș), Andrei Popa (Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui), Andrei Costin Constantinescu (Liceul Internațional de Informatică din București). În clasamentul neoficial pe medalii România s-a clasat pe primul loc, iar în ierarhia pe puncte a ocupat locul al doilea, după Polonia. Lotul a fost însoțit și coordonat de prof. Dan Pracsiu (team leader) și Daniel Posdărăscu (deputy leader), student și fost olimpic internațional, multiplu medaliat la competițiile de profil. La ediția din acest an au participat 58 de concurenți din 14 ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.