CIOBANII CU PROBLEMELE, POLITICIENII CU… CÂNTATUL

72

Politicieni și oficiali de la București s-au… călcat pe picioare în acest week-end la Jina, localitate din județul Sibiu, unde se desfășoară anual festivalul rural „Sus pe muntele din Jina”. Cu ce i-a ajutat asta pe oieri?! Întrebare retorică.

Au fost acolo, alături de ciobani și țărani, ministrul Agriculturii Petrea Daea, președintele PNL Ludovic Orban, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan…

Raluca Turcan a vorbit despre hărnicia oamenilor, despre tradițiile păstrate cu sfințenie (câți le-or mai păstra), despre vechimea și autenticitatea manifestării, ministrul Petrea Daea a amintit de cât de importantă era lâna oilor pe vremuri și cum reprezenta ea chiar un gaj pentru un împrumut la bancă, iar Ludovic Orban și-a exprimat speranța să revină vremurile bune, să reapară interesul pentru lâna românească, dar și piețe de desfacere pentru produsele ciobanilor, ba chiar a purtat clop și traistă și a cântat la fluier.

„Să aveți grijă de oi și să aveți încredere în Guvern”, a fost mesajul ministrului Daea, care, potrivit Agerpres, i-a invitat pe oieri să se adreseze autorităților pentru a cere bani pentru lână.

Făcând o paralelă și cu ciobanii din Dâmbovița, care aproape imediat după 1989 au început și ei, ca toți ceilalți din țară, să iasă în pagubă cu tunsul, pentru că lâna ajunge cu tonele la gunoi sau este arsă, dar și faptul că sunt din ce în ce mai puțini care îmbrățișează această meserie, tocmai din cauza greutăților ei, festivalul de la Jina a trecut, problemele au rămas. Facem pariu că și la anul tot aceleași necazuri vor avea oierii?

(sursa declarații: Agerpres; foto: Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.