DÂMBOVIȚA: START ÎN AUGUST CU CANICULĂ

81

Debut de august fierbinte peste România și Dâmbovița. Jumătate din țară se află sub avertizare meteo cod portocaliu și cealaltă jumătate – sub cod galben de caniculă.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în zilele de 2 și 3 august 2017, valul de căldură se va intensifica, atingând pragul caniculei, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade.

În județul Dâmbovița, nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35…37 de grade.

Din păcate, canicula nu va lua pauză și valul de căldură va persista și la sfârșitul săptămânii

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele.

Vă prezentăm, din nou, recomandările medicilor din sistemul de sănătate publică, aceștia avertizând că temperaturile ridicate prognozate pot genera probleme de sanatate atat persoanelor sanatoase, dar mai ales bolnavilor cronici si copiilor.

In conditiile unor temperaturi crescute, chiar si activitatile obisnuite, zilnice, pot genera disconfort, obligand organismul la un efort suplimentar de adaptare, care atunci cand este depasit, antreneaza fenomene clinice caracteristice (sincopa, deshidratarea, crampe calorice, edem de caldura, șoc caloric).

Astfel, Direcția de Sanatate Publica Dambovita vine în întâmpinarea dumneavoastră cu următoarele recomandari:

evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie solara (palarii, umbrele, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise);

cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si o alimentatie saraca in grasimi;

evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice;

evitarea eforturilor fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura  atinge valori maxime; activitatile din agricultura, santiere, hale industriale  care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzator,   se vor  desfasura dimineata si seara;

asigurarea de catre angajatori, conform legii, a modificarii programului de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si distribuirea de apa minerala;

conducatorilor auto le  recomandam evitarea deplasarilor lungi la orele cu soare puternic, a consumului de lichide foarte reci si  fumatului excesiv.

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate.

(sursa: Administrația Națională de Meteorologie, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița; foto: evz)