CUM NE FERIM DE CANICULĂ: RECOMANDĂRILE MEDICILOR ȘI ALE ISU DÂMBOVIȚA

100

Cum ne ferim de caniculă și de pericolele adiacente generate de valul de căldură anunțat în zilele de 4 și 5 august 2017 și în Dâmbovița?

Iată recomandările medicilor dâmbovițeni și ale pompierilor pentru a depăși cu bine și fără probleme, în special de sănătate, această perioadă. Trebuie menționat că valul de căldură excesivă poate genera  probleme de sănătate chiar și persoanelor sănătoase, dar și populației cu vârste extreme (copii si batrani),  dar mai ales celor cu suferinte cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice.

Evitarea, pe cat posibil, a expunerii prelungite la soare intre orele 11.00 – 18.00.

Purtarea de palării de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Pe parcursul zilei se vor face dusuri caldute.

Zilnic se vor consuma intre 2-4 litri de lichide (apa, apa plata, ceai de plante, sucuri de fructe), fara a astepta sa apara senzatia de sete.

Nu se va consuma alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

Se vor evita bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice ( favorizeaza pierderea de apa din organism).

Se vor consuma fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

Se vor evita activitătile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit).

Daca in locuinta exista aer conditionat, se va regla aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Se va acorda o grijă deosebită persoanelor dependente (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.

In timpul deplasarilor prin oras este util sa intrati in spatii climatizate sau organizate ca puncte de prim-ajutor in caz de canicula.

ATENŢIE LA SCĂLDAT! Este avertismentul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița, care recomandă respectarea măsurilor de prevenire a situațiilor nedorite, pe timpul desfășurării unor activități recreative specifice acestei perioade:

Scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului;

Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziționate special pentru cei mici ori în cadă;

Nu intrați în apa rece înfierbântați, după ce ați stat foarte mult timp la soare;

Nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave;

Urmăriți continuu comportarea copiilor în apă întrucât cei mici sunt imprevizibili; ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinților sau altor persoane mature, chiar dacă știu să înoate;

Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;

Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;

Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metodă eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;

Explicați-le adolescenților pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate (râuri, lacuri, canale de irigații sau alte cursuri de apă, unde malurile sunt abrupte, curenții sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante) ori în locurile în care s-au produs anterior incidente, iar în cazul ieșirilor acestora la scăldat cu prietenii, stabiliți de comun acord o modalitate de contact periodic;

Intervenția de urgență în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieți, iar semnele care vă indică iminența înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ținut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilație și gâfâială; ochii sticloși, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeței apei cu brațele. (foto: cunoastelumea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.