DÂMBOVIȚA: CANICULA SE INTENSIFICĂ

115

România rămâne împărțită în două, însă din păcate, valul de căldură, care vine din Africa, va fi și mai puternic. Astfel, pentru jumătate din țară meteorologii au emis cod roșu de căldură, cu temperaturi năucitoare, iar pentru restul teritoriului, în care se situează și Dâmbovița, a fost emis cod portocaliu.

Avertizările meteo sunt valabile pentru zilele de 4 și 5 august, iar fenomenele vizate sunt: val de căldură, temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat.

Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.         În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Și cealaltă parte a țării, care cuprinde Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia, va fi în suferință, însă ușor diminuată față de zonele amintite mai sus. Aici temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării. (sursa: Administrația Națională de Meteorologie)