Închis de niște ”capete luminate” și declanșând un schimb de replici și comunicate, la nivel județean, între Asociația Turistică Padina Peștera și Consiliul Județean Dâmbovița, drumul asfaltat DJ 713 – DJ 714 Dichiu – Zănoaga a fost redeschis pe 3 august, după trei dintre cele mai grele zile pentru operatorii turistici din zona montană și obiectivele turistice de aici.

În zonă sunt în reabilitare 3 kilometri de drum, numai că lucrările se tot târâie de… 10 ani: ”3 Km de drum. Lucrare începută în anul 2010; La „Perioada de execuție” cifra 7 este scrisă cu un marker. Asta pentru că din 4 a tot fost modificată în fiecare vară! Cifre mai sunt: 8 , 9 , 0 , 1 , Voi ce părere aveți?”, este comentariul Asociației Tursitice, postat împreună cu fotografia relevantă pe pagina de facebook.

Asta o dată. A doua problemă, dacă tot s-a găsit cineva să închidă drumul, măcar nu a fost în stare să facă anunțul corect: ”Cine a decis ieri (n.red. 31 iulie) închiderea drumului turistic Padina-Peștera nu știu. Dar la cât dispreț a arătat prin acest fapt, măcar să nu trimită turiștii pe la „Sanatoriu MORENI”, ci pe la MOROENI. Chiar trebuie să suportăm atâta prostie?”, a fost mesajul transmis de Asociația Turistică Padina Peștera.

Între timp, Consiliul Județean a încercat să rezolve problema, mai ales că nu fusese notificat de constructor că va închide drumul.

După o întrunire în regim de urgență cu toți factorii responsabili, la nivelul Consiliului Județean s-a decis: redeschiderea drumului de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga, care va fi redat circulației publice în perioada 4 – 21 august 2017, prin refacerea platformei drumului în zona excavată și realizarea măsurilor tehnice corespunzătoare asigurării traficului în condiții de siguranță; în vederea menținerii ulterioare a accesului către zona montană a județului Dâmbovița, conducerea Consiliului Județean a dispus, începând cu data de 4 august 2017, începerea lucrărilor pe drumul DJ 714 Sanatoriul Moroeni – Peștera. Astfel, în intervalul 4 – 19 august 2017, S.C. CONI S.R.L. va executa lucrări de covor bituminos pe 2 km de drum (sectorul Glod, de la km 0+000 la km 2+000), iar S.C. LDP S.A. va executa atât lucrări de plombare și beton ciment pe 3 km de drum (sectorul Glod – Sanatoriul Moroeni, de la km 2+000 la km 5+000), cât și lucrări de reprofilare cu adaos de material pietros pe 16 km de drum (sectorul Sanatoriul Moroeni – Zănoaga, de la km 5+000 la km 21+000).

Din data de 21 august 2017, va fi restricționat temporar accesul tuturor vehiculelor pe drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga, pentru realizarea lucrărilor adjudecate prin licitație, accesul spre platoul Padina și Peștera urmând a se realiza pe ruta alternativă DJ 714 Glod (DN 71) – Sanatoriul Moroeni – Zănoaga – Padina – Peștera.

Legat de acest aspect, Asociația Turistică Padina Peștera are următoarea poziție: ”Am primit din partea conducerii CJD răspunsul la adresa noastră și comunicatul de presă în care se menționeză faptul că din 21 august drumul va fi din nou închis pentru lucrări. Reamintesc faptul că, inițial, conducerea CJD a stabilit termenul de 15 septembrie 2017 pentru închiderea accesului, în vederea montării celor două poduri! Termenul de 15 septembrie este și termenul pe care toți agenții economici din zonă l-au înțeles, agreat și comunicat turiștilor. De aceea nu am decât speranța că în Comunicatul de presă este o eroare de redactare și termenul promis va fi cel din data de 15 septembrie 2017”.