MINISTRUL ADRIAN ȚUȚUIANU: ”NU VOR SCĂDEA PENSIILE”

82

În contextul ”isteriei” naționale generate de valul de pensionări din structurile de forță, ministrul Apărării Naționale, dâmbovițeanul Adrian Țuțuianu, a dat asigurări vineri că pensiile militare nu vor scădea și nici vârsta de pensionare nu se va modifica.

„În primul rând, nu vor scădea pensiile. În al doilea rând, vârsta de pensionare nu se modifică. Ordonanța care va fi prezentată astăzi (n.red. 4 august) în ședința de Guvern este realizată de Ministerul Muncii, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne. (…) Recunoaștem sacrificiul și profesionalismul militarilor, a căror întreagă viață a fost pusă sub semnul misiunilor dificile. În același timp însă, trebuie să asigurăm stabilitatea și predictibilitatea bugetară în ceea ce privește stabilirea pensiilor militare de stat și actualizarea cuantumului. Suntem în situația în care unele pensii sunt mai mari decât salariile. La un moment dat, bugetul țării nu va putea suporta o astfel de așezare, prin urmare încercăm să evităm acest lucru”, a afirmat Adrian Țuțuianu, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

În context, ministrul Apărării a prezentat și o serie de date statistice referitoare la numărul pensionarilor, dar și la cuantumul pensiilor în plată.

În evidența Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării, sunt 78.932 de beneficiari de drepturi de pensii și alte drepturi sociale, dintre care 78.803 persoane care beneficiază de pensii militare de stat și 129 beneficiare de alte drepturi sociale.

”Pensia medie, la nivelul lunii iulie, în MApN, este de 3.292 de lei. Pensiile sub 3.200 sunt 60% din total. Pensia cea mai mare în MApN este de 33.500 de lei – un magistrat militar, iar dacă vorbim de militarii de carieră, pensia cea mai mare este de 29.992 de lei – fost director Romavia. Sumele alocate lunar pentru plata pensiilor se ridică la aproximativ 270 de milioane de lei. De la începutul acestui an, au ieșit la pensie 1.288 de cadre militare, dintre care 998 au îndeplinit condițiile de pensionare și 290 reprezintă treceri în rezervă prin demisie, transfer, decese. De la 1 iulie 2017 până în prezent au trecut în rezervă 155 din 998 cadre militare care au îndeplinit condițiile de pensionare”, a mai precizat Adrian Țuțuianu, conform sursei citate.

„Cuantumul pensiilor militare de stat se va actualiza din oficiu în fiecare an cu rata medie anuală a inflației și nu cu creșterea salariilor. Dacă în urma actualizării, rezultă un cuantum mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată. Totodată, se elimină posibilitatea ca la stabilirea pensiei militare de stat pensia netă să depășească media soldelor/ salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/ salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiilor”, a explicat Ministrul Apărării.

Amintim că, în data de 2 august, MApN, a dezmințit informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență. ”Referitor la speculaţiile apărute în spaţiul public legate de proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează unele măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, Secţia Presă a Ministerului Apărării Naţionale face următoarele precizări: în acest moment (n.red. 2 august), specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare. Informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență sunt lipsite de fundament”, a anunțat MApN.

(sursa: Agerpres)