DÂMBOVIȚA: COPIII ÎI DESCOPERĂ PE SFINȚII MARTIRI BRÂNCOVENI

65

Chiar dacă e vacanță, activitățile cultural-educative continuă în județ. La Parohia Poiana de Sus, a avut loc o activitatea denumită „Sfinții Martiri Brâncoveni – mărturisitori ai dreptei credințe”.

La evenimentul coordonat de Pr.Prof. Stan Nicolae Radu au participat membrii Comitetului de Tineret parohial, elevi și cadre didactice ai Școlii Generale din localitate. Florin Petreacă, profesor de Istorie, Mitroi Nicolae, directorul Școlii, și Gabriela Focaru, cadru didactic în învățământul primar, au evocat  celor prezenți cele mai importante aspecte din viața și activitatea Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, evidențiind virtuțile intelectuale, culturale și diplomatice pe care Voievodul muntean le-a pus în slujba Bisericii și a neamului.

Constantin Brâncoveanu (n. 1654 – d. 15/26 august 1714) a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă, care consta în proprietăți imobile, bunuri mobile și sume de bani depuse în străinătate.

În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii religioase și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele.

Deși reușise să fie confirmat pe viață în domnie (1699) și reconfirmat de noul sultan în 1703, Domnul a lucrat în permanență să-și asigure în străinătate un refugiu de turci, fiind conștient de precaritatea situației sale. În cele din urmă, a fost luat prin surprindere, fiind mazilit în aprilie 1714 și dus cu întreaga familie la Constantinopol, unde a fost torturat pentru a ceda turcilor toată averea sa.

Constantin Brâncoveanu a fost executat pe 15 august 1714, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și cu sfetnicul Ianache Văcărescu; la acest deznodământ au contribuit și intrigile familiei Cantacuzino. Pentru felul cum au murit, cu toții sunt venerați de Biserica Ortodoxă Română, care i-a canonizat sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni în anul 1992. (sursa: Wikipedia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.