DUPĂ UN HAOS DE CÂȚIVA ANI, EDITURA DIDACTICĂ ȘI PEDAGOGICĂ VA PRELUA INTEGRAL EDITAREA MANUALELOR ȘCOLARE

99

Problema manualelor, pe masa guvernului! În ultima ședință a Executivului, premierul Mihai Tudose a cerut ministrului Educației, Liviu Marian Pop, lămuriri privind situația acestora, mai ales că noul an școlar bate la ușă.

Oficialul de la Educație a declarat: ”Săptămâna viitoare (28 august – 3 septembrie 2017), vom veni cu un act normativ în guvern, în așa fel încât să punem capăt sarabandei din ultimii 5 ani. Editura Didactică și Pedagogică să preia integral editarea manualelor școlare, în așa fel încât toți elevii din România să beneficieze la timp de manuale școlare”.

Totodată, în ceea ce privește manualele copiilor de clasa a V-a, ministrul a precizat că sunt asigurate toate manualele pentru 11 sept, ”evident acele îndrumare vor ține loc de manual timp de maxim 8 săptămâni”, a promis ministrul.

”Înțeleg că la anul vom scăpa definitiv de această problemă”, a concluzionat prim-ministrul, lucru întărit de Liviu Marian Pop prin faptul că în curând va fi lansată în dezbatere publică Legea manualului școlar, proiect care vrea să facă ordine, odată pentru totdeauna, în acest sector, deși sensibil și cu referire directă la viitorul copiilor noștri, și el măcinat de probleme în ultimii ani.

Amintim că, în data de 1 august 2017, potrivit MEN, referitor la asigurarea manualelor școlare pentru clasa a V-a, licitația organizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) era în faza soluționării contestațiilor formulate de edituri. Din cele 25 de loturi de manuale ofertate, fuseseră contestate 18. Pentru șapte discipline nu au fost depuse contestații, prin urmare au fost semnate acordurile-cadru cu editurile câștigătoare, urmând ca în perioada 7-11 august, unitățile de învățământ să își exprime opțiunile în raport cu titlurile ce vor fi contractate.

Conform ordinului de ministru nr. 3.590/5.04.2016 care aprobă planul-cadru pentru învățământul gimnazial, pentru clasa a V-a sunt prevăzute următoarele discipline în trunchiul comun (TC): limba și literatura română, limbă modernă 1, limbă modernă 2, matematică, biologie, educație socială, istorie, geografie, religie, educație plastică, educație muzicală, educație fizică și sport, educație tehnologică și aplicații practice, informatică & TIC, consiliere și dezvoltare personală.

În anul școlar 2017-2018, sunt așteptați în clasa a V-a, la nivel national, 171.115 elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.