REACȚII LA DEMISIA MINISTRULUI APĂRĂRII, ADRIAN ȚUȚUIANU

171

Dâmbovițeanul Adrian Țuțuianu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. Domnia sa a anunțat la postul tv Antena 3 că ”i-am lăsat pe masă premierului demisia din funcţia de ministru al Apărării”, după scandalul cu salariile amânate ale militarilor. Potrivit hotnews, Adrian Ţuţuianu a relatat în intervenţia telefonică de la Antena 3, că în întâlnirea avută la Guvern cu premierul Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor, i-a precizat prim-ministrului care sunt „chestiunile tehnice” care au dus la această situaţie şi că Tudose i-a reproşat în schimb „lipsa de comunicare şi cu dânsul, dar şi cu presa”.

„Eu am recunoscut în faţa premierului că am greşit faţă de domnia să, că nu am comunicat în timp util, i-am spus că dacă această este o soluţie care repara lucrurile, eu mi-o asum, pentru că sunt om serios (…) Am făcut eforturi extraordinare în această perioadă, dar nu e totdeauna suficient”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

Demisia ministrului Apărării a declanșat un val de replici în rândul politicienilor, președintele PNL, Ludovic Orban, a scris pe facebook că ”într-un context internaţional complicat, în ciuda angajamentelor luate faţă de partenerii strategici ai României, PSD lasă armata română fără bani de solde. Ce să mai vorbim de cei 2% din PIB pentru înzestrare? Şi cine este acarul păun? Acela care nu a avut abilitatea de comunicare să ascundă adevărul, adică ministrul apărarii, care a ridicat preşul că se se vadă gunoiul ascuns”. Totodată, fostul premier Victor Ponta susține că „La Ministerul Apărării nu mai sunt bani pentru toate drepturile salariale – și nu este singura instituție publică în această situație! Ieri, la dezbaterea din Camera Deputaților (unde așa-zisa Opoziție PNL s-a făcut de râs cu intervenții de circ) am adresat premierului Tudose o singură întrebare cu toată seriozitatea și buna credință: de ce nu a făcut în iulie sau cel târziu august o rectificare bugetară? Nu am primit răspuns din păcate”, a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Premierul Mihai Tudose a avut și o reacție publică legat de demisia lui Adrian Țuțuianu: le recomandă tuturor, mai ales celor din ”ministerele de forță, care țin de siguranța națională”, să nu mai folosească mesaje care nu sunt adevărate. Totodată, el a explicat de ce i-a cerut lui Adrian Țuțuianu să plece din funcția de ministru al Apărării: ”Fiindcă din nimic, dintr-o stare foarte stabilă, cu o Armată aflată pe drumul cel bun, cu tot ceea ce înseamnă Parteneriat Strategic pe NATO, cu noua concepția europeană de apărare comună, ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, cu un fel de telegramă publică, (…) în care se spunea că nu mai sunt bani — ceea ce este o enormitate—, că nu sunt bani de salarii la Armată. (…) Așa ceva nu se face. (…) Eu mă întreb cam ce spuneau partenerii externi, când văd că o armată aliată este în postura de a nu-și primi banii. (…) Nu avem nicio problemă”, a arătat Tudose.

Șeful Guvernului a explicat și de la ce a plecat „nebunia” în privința plății salariilor militare. „Ministerul de Finanțe a spus că acolo ceva se întâmplă greșit. Acea alocație de hrană pe care o primesc militarii nu este normal și corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna, că este o plată în avans, și recomandarea Ministerului de Finanțe este ca acea plată să se dea la sfârșitul lunii. Și de aici încolo unii au înțeles altceva”, a mai spus Tudose. Totodată, el a reiterat faptul că nu sunt probleme la bugetul de stat, precizând că Guvernul urmează să facă o rectificare pozitivă.

Iată comunicatul postat pe site-ul MApN: ”Precizări M.Ap.N.: În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit; efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe; efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului, cât și ale angajatului și a impozitului pe venit; efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc). Secţia Presă

Propunerea ca vicepremierul Marcel Ciolacu să ocupe ca interimar postul de ministru al Apărării a ajuns, marți seara, la Palatul Cotroceni.

(surse: Agerpres, hotnews; foto: Adrian Țuțuianu via facebook)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.