DANIEL CRISTIAN STAN: ”A FI PRIMAR AL TÂRGOVIȘTEI ESTE CEA MAI MARE RESPONSABILITATE PE CARE MI-O POT IMAGINA”

799

Este unul dintre cei mai tineri primari din România, dar și unul dintre cei mai ambițioși. Nu s-a visat niciodată primar al unui asemenea oraș, care respiră istorie, însă nu își poate imagina o responsabilitate mai mare decât a fi șeful administrației publice într-o localitate care a fost cândva Cetate de Scaun. Are planuri mari pentru Târgoviște, pe care o vrea transformată de la o zi la alta… O vrea modernă, curată, verde, cu străzi perfecte și unități școlare ca afară, cu Cinematograf, cu transport ecologic și tot ce presupune un smart city… Lucrează mult și depune eforturi mari, face cu siguranță sacrificii personale în această ”muncă de anduranță” pe care a pornit-o de pe vremea interimatului, în februarie 2015… Semnalele sunt bune, iar cei mai sceptici târgovișteni îi acordă acum ”credit”. Dar pentru că toate astea cer răbdare, timp, eforturi administrative uriașe, rezistență, până când Târgoviștea va fi așa cum își doresc primarul ei, dar și locuitorii ei, ”în primul rând vreau ca oamenii să vadă că ceva s-a schimbat, că cetățenii sunt respectați, iar respectul față de ei se manifestă mai ales prin atenția pe care noi o acordăm pe zonele de interes ale administrației”…

 

Reporter: Bună ziua, domnule Daniel Cristian Stan! Sunteți unul dintre cei mai tineri primari din România și aveți în responsabilitate unul dintre cele mai frumoase și importante orașe din zona Munteniei, fostă Capitală a Țării Românești, din păcate aflat puțin într-un ”con de umbră” și nu atât de dezvoltat pe cât și-ar fi dorit mulți dintre locuitorii lui. Pe scurt, cum vreți să arate orașul după primul dumneavoastră mandat?

Daniel Cristian Stan: Bineînțeles că sunt foarte multe de făcut în Târgoviște, însă eu cred că, dacă dăm dovadă de răbdare, de perseverență, reușim să le scoatem la capăt. În primul rând vreau ca oamenii să vadă că ceva s-a schimbat, că cetățenii sunt respectați, iar respectul față de cetățeni se manifestă mai ales prin atenția pe care noi o acordăm pe zonele de interes ale administrației: mă refer la zona de infrastructură rutieră, la cea de infrastructură educațională, la zona de spații verzi, la cea de baze sportive, în general la serviciile publice pe care administrația publică le oferă. Sper ca oamenii să facă o diferență între ceeea ce era înainte și ceea ce este acum. Eu cred că recepționăm un semnal pozitiv din partea târgoviștenilor și acest lucru ne bucură.

Reporter: Ați reușit să salvați numeroase proiecte începute și aflate în pericol de a fi pierdute definitiv, implementați altele noi, cu ajutorul fondurilor europene, guvernamentale sau locale. Târgoviștea se schimbă, parcă de la o zi la alta. Cât este de greu ceea ce faceți? Sunteți la… zi cu… nopțile nedormite?

D.C.S.: Printre proiectele care erau în pericol de a fi pierdute este Complexul Turistic de Natație. În momentul de față merge foarte bine, este o investiție de care sunt foarte mândru și cred că și târgoviștenii sunt. Ca indicatori economici, am plecat de la venituri 20.000, în momentul în care l-am deschis, în august anul trecut, și am ajuns la venituri lunare de 495.000 lei pe lună (iulie 2017), iar ca număr de vizitatori avem o creștere foarte mare, de la 2.500 la 20.000 de vizitatori pe lună, ceea ce înseamnă că acolo se muncește bine, condițiile sunt foarte bune, am organizat și foarte multe competiții, concursuri naționale, meciuri internaționale de polo. Alte două proiecte care în februarie 2015, când eu am venit primar, erau în risc de neimplementare, PIDU A și PIDU B (n.r. proiectele de modernizare a Microraioanelor XI, XII, VI, Cartierul CFR și Aleea Trandafirilor), am reușit să le scoatem la capăt. Cred că atunci când există voință și dorință de a se face lucrurile cum trebuie, rezultatele nu întârzie să apară. Sigur că nu atât de repede cum ne-am dori, e vorba despre o muncă de uzură, de anduranță, pe care ne-am asumat-o și pe care trebuie să o ducem la capăt.

Reporter: Sunteți deosebit de activ pe teren, dar și pe conturile de socializare, aveți audiențe săptămânal, mergeți foarte des să urmăriți diverse lucrări la fața locului, le urmăriți pe cele începute, păstrați legătura cu constructorii, le răspundeți oamenilor, inclusiv virtual… Ați reușit în puțin peste un an de mandat să câștigați încrederea chiar și celor mai sceptici cetățeni, care poate nu v-au votat. Cum reușiți? Mai aveți timp pentru dumneavoastră și pentru familie?

D.C.S.: Dacă mai am timp pentru mine și pentru familie? Este destul de dificil, cred că orice persoană angrenată într-o astfel de activitate foarte solicitantă face anumite sacrificii, pe care trebuie să le facem cu toții. Avem însă o responsabilitate foarte mare față de cetățeni și trebuie să o onorăm.

Reporter: Ați ales să intrați în politică într-un partid social, deci este evident că, și din această perspectivă, dar și din cea a omului deschis și foarte activ care sunteți, iubiți Târgoviștea și îi iubiți pe târgovișteni. Înainte de a deveni membru și lider PSD, ați avut vreun moment de viață în care ați dorit să intrați în politică numai pentru a putea schimba un lucru anume sau o stare de fapt în societate, în administrație?

D.C.S.: Răspunsul e foarte complex. Zona politică se interferează cu zona administrativă, chiar ai ocazia să schimbi anumite lucruri și să demonstrezi că lucrurile pot fi făcute și altfel. De multe ori oamenii politici primesc niște etichete, eu cred că sunt nemeritate și analiza ar trebui făcută de la om la om. Vrem să demonstrăm că atunci când spui om politic nu spui ”corupt” și nu spui un om pe care nu îl interesează decât propriul bine. Sunt și foarte mulți oameni de bună credință în zona aceasta, eu cred că reușim să demonstrăm lucrul acesta și cred că reușim să-i convingem pe târgovișteni că nu toți oamenii politici sunt cei care, uneori, sunt creionați pe la posturile de televiziune.

Reporter: Știm că mai sunt multe de făcut, știm din declarațiile dumneavoastră că vă doriți o Târgoviște modernă și europeană. Spuneți-ne câte ceva despre următoarele proiecte…

D.C.S.: Și aici e foarte mult de spus, sunt foarte multe proiecte. Târgoviștea va accesa unul dintre cele mai mari proiecte pe zona de transport public local, un proiect de 21 milioane de euro fonduri europene, prin care se va schimba radical transportul de persoane în municipiu, vom avea autobuze noi, ecologice, stații de traseu, de capăt, elemente de smart city. Iar transportul public este o carte de vizită pentru un oraș turistic, așa cum dorim noi să devină municipiul. Sperăm ca spre sfârșitul anului 2019 să avem primele rezultate. Avem peste 20 de unități școlare pe care vrem să le rerabilităm prin fonduri europene sau prin fonduri de la bugetul de stat. Apropo de bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (2), am accesat undeva la 35 milioane de lei, este suma cea mai mare accesată vreodată de Târgoviște, depășește de 10 ori cea mai mare alocare financiară primită vreodată de Târgoviște prin PNDL. Avem creșe, avem zona de străzi, avem școli, toate acestea sunt prinse pe aceste finanțări. De asemenea, ca și finanțări certe în momentul de față, Cinematograful Independența, unde lucrăm la proiectare, avem finanțarea aprobată, aproape 9 milioane de lei, pe zona ANL, acum Agenția a scos la licitație finalizarea scărilor de blocuri din cartierul Sagricom, vor fi aproape 146 de unități locative noi, cât de curând se va termina licitația și apoi va începe execuția. Pe fonduri de la bugetul local, avem 54 de străzi pe care le pregătim, ca și documentație, să intre anul viitor în lucru, deci va fi o activitate foarte intensă. Lucrăm la centura municipiului, am încredere că o vom finaliza până la sfârșitul anului viitor, așa cum este termenul contractual.

Reporter: Să nu uităm de proiectul de la Gara Târgoviște Sud. Ce va fi construit acolo?

D.C.S.: Proiectul de fosta UM Gară prevede stadion, parcuri, mall, investiții care aparțin de Consiliul Județean și sperăm să se obțină de la Ministerul Dezvoltării Regionale ultimul aviz de care mai e nevoie pentru a avea si această investiție pe zona stadionului, avem foarte mulți iubitori de fotbal la Târgoviște, foarte mulți iubitori de sport, în general și mie îmi place foarte mult sportul.

Reporter: Ce reprezintă pentru dumneavoastră Târgoviștea?

D.C.S.: Târgoviștea e casa mea, locul unde m-am născut, unde muncesc, unde îmi duc copilul la școală și așa mai departe…

Reporter: Și o întrebare pe care o adresăm tuturor celor pe care îi intervievăm. Ce visați să deveniți când erați copil? V-ați văzut vreodată primar al Târgoviștei?

D.C.S.: Nu m-am visat niciodată primar al Târgoviștei când eram copil. De fapt, a fi primar al Târgoviștei, în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești, Cetatea celor 33 de voievozi, e cea mai mare responsabilitate pe care mi-o pot imagina vreodată.

Reporter: Felicitări pentru tot ceea ce faceți și succes în continuare! Vă mulțumim pentru amabilitatea de a vă rupe din timpul extrem de prețios pentru acest interviu!

D.C.S.: Vreau să multumesc DâmbovițaRealityNews pentru interesul pe care îl arată față de activitatea administrației publice locale și pentru faptul că prezintă târgoviștenilor realitățile administrative și politice din orașul nostru!