TÂRGOVIȘTE: O ALTFEL DE PREMIERĂ LA BULANDRA

52

O echipă de excepție a reușit să pună în scenă un spectacol inedit, ”născându-se” astfel o nouă premieră a Teatrului Tony Bulandra. Piesa ”Shakespeare. Furtuna. Joc secund!” s-a mai jucat la Festivalul Babel, însă pentru prima oară, pe 1 octombrie, aceasta va fi prezentată publicului târgoviștean în sala de spectacole.

Teatrul Tony Bulandra descrie astfel spectacolul: ”Totul este un joc… totul este o furtună. Depinde din ce perspectivă privești lumea. Ce se întâmplă atunci când tu ești acela care declanșează voit o „furtună” pentru că știi ce consecințe va avea și ce vei obține cu ajutorul ei. Până se dezmeticesc cei din jur, scopul este atins, zarurile aruncate. Se întoarce acest joc împotriva celui căruia l-a alcătuit? Prospero încearcă, prin magia sa, să refacă lumea. Se sprijină pe fiica sa, Miranda, care întruchipează speranța unui nou început, Eva, în starea ei pură”.

Szabó K. István, regizorul spectacolului, este autorul a peste 60 de spectacole în România, Ungaria, Germania și Statele Unite. A colaborat cu 30 de teatre, printre care Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, Teatrul Regina Maria din Oradea, Teatrul Odeon din București, Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Clasic din Arad, Teatrul Național din Budapesta, Teatrul Național din Debrecen, Teatrul Katona Jozsef din Kecskemet, Euro Theater Central din Bonn, Trap Door Theatre din Chicago. Încă de la vârsta de 23 de ani a fost numit director artistic, mai apoi director general al Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, unde a petrecut șase ani. Actualmente, regizorul Szabó K. István trăiește la Budapesta, pregătind lansarea propriului atelier de arte performative PARKK paratheatre.

Scenograful Horațiu Mihaiu și compozitorul Ovidiu Iloc au o activitate la fel de bogată și de apreciată în teatru. Întâlnirea dintre acești trei artiști, alături de o constelație unică de actori ai Teatrului Tony Bulandra și colaboratori, cum ar fi Constantin Florescu de la Teatrul de Comedie București, asigură valoarea producției. Poezia și realismul shakespearean contopite pe scenă în proporțiile potrivite dau naștere umorului și emoției estetice.

Piesa va fi jucată pe 1 octombrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului târgoviștean.

Distribuția: Prospero – Constantin Florescu, Caliban – Liviu Cheloiu, Ariel – Marius Cordoș, Gonzalo – Corneliu Jipa, Miranda – Andreea Tănase, Ferdinand – Mircea Silaghi, Trincuto – Nelu Roman, Stefano – Emanuel Bighe, Antonio – Radu Câmpean, Alonso – Cătălin Mareș, Sebastian – Ilie Ghergu, Zeiță/Infirmieră – Antonia Ionescu, Zeiță/Infirmieră – Delia Lazăr.

(sursa și foto: Teatrul Tony Bulandra Târgoviște)