DE CE DOAR ELEVII DIN BUCUREȘTI, BRĂILA ȘI GIURGIU SUNT LIBERI PE 5 OCTOMBRIE?

64

5 octombrie, Ziua Internațională a Educației, va fi marcată în Dâmbovița, dar și în majoritatea județelor, prin activități la clasă sau în școală, extracurriculare. Cu alte cuvinte, nu se fac orele obișnuite, însă dascălii și elevii merg la școală.

Există însă și trei excepții: Capitala și județele Brăila și Giurgiu, unde toată suflarea școlară se va bucura de o zi liberă. De ce? Explică Ministerul Educației: ”în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă unic (valabil în anul 2017 la nivel de sector de activitate – învăţământ preuniversitar), încheiat între  Ministerul Educației Naționale și federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, „părțile (semnatare) convin să sărbătorească pe 5 Iunie – Ziua Învățătorului și pe 5 Octombrie – Ziua Internațională a Educației, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice dedicate acestor evenimente”. De asemenea, se stipulează că „în perioada desfășurării acestor activități specifice nu se vor presta activitățile prevăzute în fișa postului a fiecărui salariat din învățământ”. În același sens, articolul 4 din ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3.382/24.02.2017 privind structura anului școlar 2017-2018, stabilește că „unitățile de învățământ vor marca prin activități specifice ziua de 5 octombrie  – Ziua Internațională a Educației și ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului”. În județele Giurgiu și Brăila, dar și în municipiul București, prin contractele colective de muncă încheiate la nivelul inspectoratelor școlare, în cadrul comisiilor paritare, ziua de 5 Octombrie a fost declarată nelucrătoare. În celelalte județe, activitatea se va desfășura potrivit celor menționate anterior”.

Cu alte cuvinte, în orașele în care Contractul Colectiv de Muncă prevede ziua de 5 octombrie liberă, dascălii și elevii sunt și ei liberi, iar în celelalte (anul acesta, aproape întreaga țară), se vor desfășura activități la latitudinea școlilor. Totuși, contractul colectiv de muncă unic, valabil la nivel de sector de activitate – învăţământ preuniversitar, nu include ziua de 5 octombrie în categoria zilelor libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.