VIFORÂTA: BISERICA MĂNĂSTIRII, REABILITATĂ CU BANI EUROPENI

132

În Dâmbovița, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, va fi implementat proiectul de investiţii „Restaurarea şi consolidarea Bisericii Sfântul Gheorghe – Mănăstirea Viforâta, comuna Aninoasa, judeţul Dâmboviţa”.

Cu o durată de implementare de 31 de luni de la momentul semnării contractului, moment care a avut loc pe 23 octombrie 2017, în prezența actualei și a fostei conduceri a Consiliului Județean Dâmbovița, proiectul vizează restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea Bisericii ”Sfântul Gheorghe” – monument istoric cu o suprafaţă de 259 mp, ce face parte din Ansamblul Mănăstirii Viforâta, comuna Aninoasa.

Valoarea totală a proiectului este de 7.837.211,51 lei, din care 6.582.396,49 lei reprezintă fonduri nerambursabile FEDR, iar 1.006.719,46 lei sunt fonduri din bugetul de stat.

La semnarea contractului au fost prezenţi: Alexandru Oprea – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Liviu Muşat – directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Florina Mureșan – subprefectul Județului Dâmbovița, Adrian Ţuţuianu – senator, Oana Vlăducă, Carmen Holban şi Corneliu Ştefan – deputați, Constantin Maricescu – primarul comunei Aninoasa, Ionuţ Ghibanu – vicar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Târgovişte, Doina Petrescu – arhitect, primarii localităţilor învecinate şi numeroşi localnici.

”Este un proiect mare, important atât pentru comunitatea locală, cât și pentru județul Dâmbovița. Vorbim despre o investiție care contribuie la protejarea patrimoniului și identității culturale. Mă bucur să văd că a prins viață!”, a declarat președintele Alexandru Oprea.

Fostul președinte al Consiliului Județean, azi senatorul Adrian Țuțuianu, este cel care a predat acest proiect Primăriei Aninoasa. ”Mă bucur să văd că se continuă șirul de investiții pe zona de lăcașuri de cult, monumente istorice reabilitate în ultimii ani cu bani europeni sau de la bugetul de stat (Biserica Domnească de la Potlogi, Mănăstirea Nucet, Mănăstirea Stelea, Mănăstirea Dealu, Bisericuța de lemn de la Voinești). Urmează să se încheie contractul de finanțare și pentru Curtea Domnească de la Târgoviște și sper să avem răspunsuri favorabile pentru Biserica Strâmbeanu din Potlogi și Bisericuța Vârtop din Cândești, ambele monumente istorice importante”, a precizat Adrian Țuțuianu.