MATERNITATEA TÂRGOVIȘTE: VENTILATOR DE 23.500 EURO PENTRU CELE MAI MICUȚE INIMI

154

26 octombrie, zi deosebit de importantă pentru Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, pentru viitorul Maternității, dar în special pentru nou-născuții care se vor naște prematur.

Organizația Salvați Copiii România a donat unității medicale un foarte important ventilator de suport respirator, cu o valoare uriașă față de posibilitățile spitalului – 23.500 euro.

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște s-au născut, în 2016, 2.074 de copii, dintre care 236 prematuri, nu mai puțin de 287 dintre bebeluși având nevoie de îngrijiri în terapie intensivă. Cu toate că maternitatea este de grad doi, niciun nou-născut cu patologii grave nu a fost transferat către o altă unitate spitalicească superioară, pentru că nu au existat locuri disponibile, ceea ce pune problema transformării acestei maternități într-una de grad trei. În prezent, maternitatea a solicitat ridicarea în grad, dar Ministerul Sănătății nu a luat încă nicio măsură.

Donaţia face parte din programul de reducere a mortalităţii infantile, pe care organizaţia îl derulează în beneficiul maternităţilor încă din anul 2012. Anul acesta, organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 euro, 38 de maternităţi din 32 de localităţi.

Dr. Roxana Aldea, șefa secției de nou-născuți de la Maternitatea Târgoviște, a explicat importanța aparaturii medicale performante: ”În maternitatea Târgoviște necesită suport respirator aproximativ 60 de copii pe an. Ventilatoarele existente sunt adeseori insuficiente sau clachează din cauza vechimii (cel mai vechi este din anul 2004, cel mai nou, din 2013). Achiziția unui aparat nou și performant a devenit impetuos necesară, în condițiile în care această maternitate de grad doi desfășoară de ani buni activitate de maternitate de grad trei și se află în prezent în proces de evaluare în vederea creșterii gradului. Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru acest cadou, util atât copiilor, cât și echipei medicale”. Maternitatea din Târgoviște este singura de grad doi care deservește județul Dâmbovița și singura maternitate din județ care are medici pentru toate cele trei specialități: obstetrică, neonatologie și terapie intensivă.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța politicilor publice coerente, în ceea ce privește mortalitatea infantilă: ”În România, nou-născuții încă mor, pentru că maternitățile sunt precar dotate cu aparatură medicală vitală. La maternitatea din Târgoviște, o echipă fantastică de medici a fost nevoită să salveze și să îngrijească nou-născuți ale căror probleme ar fi necesitat transferul la o unitate spitalicească superioară, mai bine dotată. Medicii au făcut minuni, dar nici ei nu pot salva o viață cu mâinile goale. Soluția optimă este ridicarea maternității la grad trei și dotarea cu tot ceea ce este necesar. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili, este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă”.

(sursa și foto: Consiliul Județean, Salvați Copiii România)