TÂRGOVIȘTE: EXPOZIȚIE EVENIMENT CU 1000 DE ARTEFACTE PREȚIOASE

123

Deschisă la Târgoviște din 1 noiembrie 2017, Expoziția eveniment ”Aurul și argintul antic ale României” este găzduită de Muzeul de Istorie al Județului.

Expoziţia este organizată de Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte şi Consiliul Județean Dâmbovița, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale şi Muzeul Naţional de Istorie a României.

Astfel, până pe 2 februarie 2018, puteți vedea și admira unele dintre cele mai valoroase bunuri culturale din patrimoniul arheologic naţional. Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” este unică prin valoarea şi importanţa istorică a celor peste 1.000 de artefacte din metale preţioase.

Iniţiativa organizării acestei importante expoziţii a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, care, în anul 2013, cu contribuţia a 32 de muzee din ţară, printre care se numără şi Muzeul de Istorie din Târgoviște, a demarat acest extraordinar proiect, cu dorinţa de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale preţioase, descoperite de specialişti în ultimele două veacuri. În cadrul expoziției vor putea fi admirate piese componente din tezaurele de la: Pietroasele – judeţul Buzău („Cloşca cu puii de aur”), Grădiştea Muncelului – judeţul Hunedoara (brăţările dacice), Buneşti-Avereşti – judeţul Vaslui (diadema princiară din aur), Ostrovul Mare şi Hinova – judeţul Mehedinţi, Cucuteni-Băiceni – judeţul Iaşi, Agighiol – judeţul Tulcea, Peretu – judeţul Teleorman, Sâncrăieni – judeţul Harghita, Calatis, Tomis și Histria – județul Constanta, Apahida, Someşeni – judeţul Cluj, Cugir, Blaj – judeţul Alba etc.

Prin intermediul pieselor prezentate, expoziţia acoperă aproximativ 6.000 de ani de istorie din arealul geografic al țării noastre, respectiv din neolitic până în perioada antichităţii târzii.

”Aurul și argintul antic ale României este mai mult decât o expoziție. Este o mare comoară culturală a României ce se dorește a fi descoperită de cât mai mulți dintre noi. Timp de trei luni, toți cei care vor veni la Muzeul de Istorie din Târgoviște se vor putea convinge de frumusețea și măreția sa. Se vor afla în fața a 6000 de ani de istorie și vor cunoaște peste 1000 dintre bunurile de neprețuit ale acestei țări. Sunt bunuri de colecție, piese din metale prețioase care au rezistat în timp, care au fost descoperite de specialiști în ultimii 200 de ani și care fac parte din patrimoniul arheologic national”, a scris președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, pe contul de socializare.

Din luna decembrie 2013 şi până în prezent, expoziţia a fost itinerantă la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba-Iulia, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad şi Galaţi.

(sursa și foto: Alexandru Oprea via facebook, Consiliul Județean Dâmbovița)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.