REVELIONUL, ACASĂ ȘI ÎN LUME: 13 SUPERSTIȚII DE ANUL NOU

74

Chiar dacă, teoretic, nu este decât o dată în calendar, o modalitate ingenioasă inventată din vremuri străvechi pentru a avea un oarecare control asupra trecerii timpului, noaptea de Anul Nou, trecerea sau cumpăna dintre ani este cu siguranță momentul în care aproape fiecare dintre noi se întreabă ce îi va aduce următorul an.

Din moși strămoși, popoarele au moștenit diverse superstiții, multe dintre aceste obiceiuri dispărând de la sine, dar culmea! multe dintre ele încă păstrându-se. Că or fi sau nu or fi adevărate, cine poate ști, însă măcar pentru amuzament vi le reamintim:

 1. Poartă roșu: astfel vei avea bucurie și noroc tot anul! Chiar dacă ți se pare că nu se asortează, o dungă la șosete, o pereche de cercei sau un ac de cravată, un articol de lenjerie intimă – roșii să fie!
 2. Bea șampanie: anul nou trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel vei avea parte de belșug! Trebuie să bei paharul până la fund și toate dorițele se vor îndeplini!
 3. Manâncă pește: se zice că așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze.
 4. Consumă carne de gâscă: vei pluti peste probleme și vei înainta spre țelul tău, așa cum face gâsca pe luciul apei! Atenție, a nu se confunda cu… gâsculițele! 😊
 5. Stai alături de cei dragi: e important să nu fii singur, dar dacă nu se poate altfel, sună-i pe cei dragi la miezul nopții.
 6. Găsește-ți un loc sub vâsc: deși este o plantă parazit, de Revelion, vâscul este la loc de cinste, pentru că se crede că acesta aduce noroc pentru tot anul, dar și dragoste nemuritoare față de persoana pe care o săruți sub boabele albe.
 7. Sărută-i pe cei dragi: astfel vei fi alături de ei tot anul și vei avea parte de multă dragoste din partea lor.
 8. Ține bani în buzunare: hmmm, în vremurile de azi, aceasta pare cea mai importantă superstiție. Se spune că numai cei care au bani în buzunare în noaptea dintre ani vor avea bani tot anul. Aurul și argintul prevestesc bogăție: este bine să porți o asemenea bijuterie asupra ta.
 9. Poartă ceva nou: este o întâlnire magică între vechi și nou. Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul-nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi!
 10. Fii vesel: Revelionul prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul!
 11. Primiți colindătorii: se mai spune că urările, plugușorul, capra, ursul și sorcova alungă spiritele rele, iar semănatul aduce belșug! Ca boabele de strugure și stafidele aduc bani: este bine să se consume câte una pentru fiecare bătaie a orologiului, deci douăsprezece!
 12. Fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească;
 13. Dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia.

Iată și ceea ce – se spune – aduce ghinion de Anul Nou: * Să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze *  Să intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri * Să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie * Să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul * Să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an * Să dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul * Nu trebuie să mături pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie: odată cu praful vei arunca și norocul din casă! Dacă vei coase, cu acul și ața ta îți vei lega norocul; dacă vei folosi foarfeca, îl vei ciopârți; iar dacă vei spăla rufe, picăturile care se scurg din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău… deci odihnește-te!

Anul Nou trebuie să-i găsească pe toți sătui: chiar și pisicii tale trebuie să-i pui mai multă mâncare în Ajunul Anului Nou!

Scurtă… călătorie prin lumea largă. Anul nou la alte popoare la fel de superstițioase

* În Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. * Spaniolii spun că este să mănânci cate o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea fiind dorințe pentru fiecare lună a anului următor. Și portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.  * Grecii dedică ziua de Anul Nou Sfântului Vasile. Copiii își lasă încălțările lângă șemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la Sfântul cel bun. Adulții mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prajitură în care este pusa o monedă din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul. * La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori și țin până târziu în noapte. * În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină. * Anul Noul chinezesc este sărbătorit undeva între 17 ianuarie și 19 februarie, când este Luna Nouă, „Yuan Tan”. Chinezii din întreaga lume participă la procesiuni, unde sunt aprinse mii de lanterne. * Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului care se încheie.

Indiferent că sunteți sau nu superstițioși, că vă pasă sau nu de aceste obiceiuri, să aveți un An Nou fericit, cu sănătate și bucurii!

La mulți ani, tututor!

(sursa: alba24; foto: caplimpede)